Za chvíli začínají prázdniny a s nimi i hlavní sezóna dovolených. Proto vám raději s předstihem přinášíme nějaké tipy, na co se připravit a na co určitě nezapomenout.
 
 
PŘED CESTOU
 
Jestli se chystáte na dovolenou za hranice ČR, určitě nezapomeňte na cestovní doklad – občanský průkaz nebo pas. A to nejen pro vás, ale i pro vaše děti. Do států Evropské unie (+ Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá hora, Makedonie, Norsko a Srbsko) stačí občanský průkaz. Do ostatních států si musíte připravit pas.
 
Na vydání občanského průkazu je lhůta 30 dní. Pokud ho jdete vyřídit pro dítě, budete potřebovat jeho rodný list a váš občanský průkaz. Dítě si vyfotí na úřadě, takže fotku nepotřebujete, ale pokud doklad zařizujete pro malé dítě, připravte si pevné nervy na focení. Rodič musí své dítě držet tak, aby nebyl vidět (ani ruka, prsty, atd) a dítě musí mít otevřené oči (nemůže brečet). Někdy to zabere víc pokusů, takže na úřad jděte raději s předstihem.
 
Vydání pasu je podobné, také potřebujete rodný list dítěte a občanský průkaz rodiče a také je zde třicetidenní lhůta na vydání. Ovšem je zde i možnost zažádat o rychlopas, který je vydaný do šesti dnů.  Je platný deset let a zaplatíte za něj 4 000,- (za dětský 2 000,-).
 
 
CESTA
 
Pokud na dovolenou pojedete v České republice, na Slovensku, nebo někam poblíž našich hranic, určitě je nejlepší varianta cesta vlastním autem. Máte tak dostatek pohodlí, zastavíte, kdy budete potřebovat a můžete si sebou vzít vše potřebné. Pokud cestujete autem, určitě si připravte dostatek jídla a pití, hračky pro děti a polštáře, aby si mohly opřít hlavu a vyspat se. Pokud dětem bývá za jízdy špatně, nezapomeňte na kinedryl.
 
Na druhém místě je cesta vlakem. Oproti autobusu je zde výhoda, že můžete s dětmi chodit za jízdy uličkou a tím se trochu protáhnou a třeba i unaví. Další výhoda je i to, že některé společnosti nabízí dětské kupé, kde jsou pro děti hračky, filmy a mají tam volný prostor, kde mohou běhat, hrát si i křičet a nikomu to nevadí.
 
Letadlo je výhodné jen na delší cesty, protože i když je cesta rychlejší a pohodlnější, musíte počítat s několika hodinami strávenými na letišti odbavováním a čekáním. Během letu je také menší možnost se pohybovat, uličky jsou většinou úzké a není zde místo, kde by se děti zabavily. Proto se tato možnost hodí pro starší děti, nebo pro hodná a spavá miminka.