Ačkoli byl začátek prázdnin poměrně chladný a deštivý, nyní se začíná oteplovat a pravděpodobně nás tropické dny ještě čekají. Proto bychom chtěli upozornit na nebezpečí, která v létě hrozí našim dětem a mazlíčkům a připomenout důležité bezpečnostní opatření, aby nedošlo k ohrožení zdraví a životů našich nejdražších.
 


Děti a zvířata v autě

 
Určitě hodně z nás zná situaci, kdy potřebujeme něco rychle vyřídit, nakoupit nejnutnější věci a dítě (psa) sebou buď vzít nemůžeme nebo je rychlejší, pokud je necháme čekat v autě a my to rychle zařídíme.
 
Nejlepší samozřejmě je nechat otevřené okýnko, zaparkovat ve stínu a vše potřebné vyřídit do pěti minut, ale někdy se stane, že se situace zkomplikuje a my zůstaneme stát půl hodiny ve frontě a na parkovišti není žádné zastíněné místo.
 
 
Tato tabulka zobrazuje nárůst teplot v zavřeném autě podle venkovní teploty. Ukazuje, že i když venku není nijak horko, pokud auto stojí na Slunci, může se z něj po nějakém čase stát neobyvatelná výheň.
 
Proto vždy zvažte, jestli nebude přece jen lepší si dítě nebo zvíře vzít sebou a pokud to není možné, pokusit se zařídit si hlídání – i kdyby jen na chvilku. Pořád je lepší nezařídit to, co jsme potřebovali, než později litovat, že jsme to raději neodložili na jindy.
 


Úžeh a úpal

Rozdíl mezi těmito zdravotními problémy je ten, že úžeh je důsledkem pobytu na přímém Slunci, zatímco úpal dostaneme z nadměrného horka (tedy například v autě, které dlouho stojí na Slunci a je vyhřáté).
 
Nejlepší a nejjednodušší je samozřejmě prevence – nepobývat příliš dlouho na prudkém Slunci (děti bychom vůbec neměli nechávat venku během nejteplejších hodin), hodně pít, nosit pokrývku hlavy a vyhýbat se pobytu v přetopených prostorách. Proti spálení pokožky je samozřejme vhodné používat opalovací krém – pro děti a pro ty, co se snadno spálí pokaždé, co vyjdou ven.
 
 
Pro psy je prevence podobná – dávat mu hodně pít, případně mu trochu ochlazovat tlapky, břicho a hlavu. Jinak se pes také dokáže chladit sám – například i tím, že má otevřenou tlamu, ze které se mu vypařují sliny.
 
Pokud už je na prevenci pozdě, pomůže nám se ochlazovat, hodně pít chladné nápoje a v těžších případech zavolat doktora. Na spáleniny mohou pomoci různé přípravky s obsahem panthenolu, který kůži chladí a hojí.
 
Pokud k přehřátí došlo u psa, je nejdůležitější, abychom ho nezchladili šokem (například aby neskočil do ledové vody). Začneme tedy s vlažnou vodou, kterou mu ochlazujeme tlapky, potom hrudník, břicho a třísla. Hlavu můžeme také opatrně namočit, ale oblasti velkých svalových skupin hrudních a pánevních končetin a záda musí zůstat suché.
 


Hmyz

Během letních měsíců se častěji setkáme s různým obtěžujícím hmyzem – ať už jde o vosy, komáry nebo klíšťata.
Vosí píchnutí je sice nepříjemné, ale pokud nemáme alergii, nijak nám neublíží. Zato na klíšťata je potřeba si dávat pozor, protože mohou přenášet nebezpečnou klíšťovou encefalitidu nebo lymskou boreliózu. Borelióza se většinou projeví kruhem okolo místa, kde bylo přisáté klíště, takže jakmile něco takového objevíte, jděte k lékaři – předepíše vám antibiotika a za několik týdnů pro kontrolu odebere krev.
 
Encefalitidu bohužel zatím lékaři neumí podchytit, ani vyléčit, jedině se zmírňují projevy, případně se podává infuze. Proto je určitě velmi vhodné raději investovat do prevence – pokud se chystáme do lesa, nebo k vodě, použít repelenty a každý den se kompletně prohlédnout – klíště potřebuje být přisáté delší dobu, aby mohlo nemoc do těla vypustit.
 
 
 

Dnešní článek byl spíše vážný, ale doufáme, že jsme vám alespoň předali nějaké nové informace a víte, na co si během následujících měsíců dávat pozor. Tak si prázdniny užijte bez větších nepříjemností. :)