Končí nám dovolené, dětem začíná škola, dospělým zase pracovní kolotoč a do toho musí zařizovat spoustu dalších věcí: odvést děti do školy, rychle do práce, potom doma uklidit, uvařit, zařídit vše nutné, nakoupit dětem, co budou potřebovat do školy, řešit nájem, poplatky, jízdenky, finance, nákupy a do toho si ještě najít čas na kamarádky a na manžela. Vypadá to jako sci-fi, přesto to hodně rodin zvládá, i když za cenu velké únavy a občas i zvýšeného napětí v domácnosti, které eskaluje hádkami jak s partnerem, tak s dětmi.

Jak se toho vyvarovat? Jak to vše zvládnout, u toho být usměvavá, milá na lidi kolem a v práci nepolevit? Předem je třeba říct, že každý má občas pocit, že něco nezvládá, že se vše na něj sype a on už nemůže a nejraději by se schoval pod peřinu a všechny problémy zaspal. Jenže to vždycky nejde, protože je třeba jít na třídní schůzky, nechat seštelovat lyže na lyžařský výcvik, koupit konzervy pro psa, něco k večeři a konečně setřít prach a umýt okna,…

Přesto je však několik možností a tipů, jak si situaci alespoň trochu zjednodušit a ulehčit.
 
1) ČAS JEN PRO SEBE
Možná to už zní jen jako klišé, protože na vás tahle informace útočí ze všech stran, ale opravdu jde o zásadní věc a pro rodiče jde někdy o nejtěžší věc, kterou se musí naučit změnit. Je důležité, aby měl každý nějaký čas, kdy bude dělat to, co ho baví. Můžete si zajít zacvičit, do divadla, na masáž, nebo se schovat v ložnici a číst knížku – ideálně pokud jste doma sami. Díky tomu, že nebudete alespoň chvíli myslet na problémy a na vše, co musíte zařídit, si vyčistíte hlavu a potom se do řešení všech potíží pustíte s novou energií.
 
 
2) NÁKUPY
Snad ve všech větších městech existuje služba rozvozu potravin, kdy si z domova vše potřebné objednáte, vyberete čas, kdy chcete jídlo přivézt a pak jen čekáte, až se vám ozve kurýr, že je před domem. Ušetříte hodně času, který byste strávila cestou do a z obchodu, ve frontách a hledáním potravin v uličkách. Navíc je tu i výhoda, že se nemusíte tahat s těžkým nákupem sami/a?
 
3) ÚKLID
Samozřejmě každý je radši, když má byt jako ze škatulky a obzvlášť, když má přijít návštěva, kontrolujeme každý kout, abychom někde nenechali zapomenutou ponožku nebo obal od lízátka. Přesto je někdy lepší nechat v bytě trochu nepořádek a místo toho si odpočinout.
 
Dalším ulehčením je i zapojení ostatních rodinných příslušníků do úklidu. A nemusíme hned chtít po dvouletém dítěti, aby kompletně umylo sporák a troubu, ale uklidit si hračky zvládne a odnést špinavé prádlo do pračky také. Většinou děti rády pomáhají a dělají „dospělé věci“, takže je to pravděpodobně bude i bavit.
 
Samozřejmě úplně nejlepší varianta je domluvit si nějakou slečnu nebo paní, která nám s úklidem pomůže. Díky tomu nám přibude pár hodin volného času navíc. A jak všichni víme, každá ušetřená hodina má hodnotu zlata. Místo abychom rychle běhali po bytě s mopem, u toho telefonovali do práce a kontrolovali dětem úkoly, můžeme vše dělat v mnohem větším klidu a nakonec nám ještě zbyde chvíle na čtení.
 
 
4) BABIČKY NEBO SLEČNA NA HLÍDÁNÍ
Pro vás ohromná pomoc a pro dítě nová zábava. Často hodně pomůže i jen vyzvednutí dítěte ze školky nebo jeho doprovod do školy a vám to znatelně ulehčí celý den. Nebudete z práce pospíchat do školky, ale můžete se zastavit nakoupit nebo zajít s kamarádkou na kávu.
 
Jestli si budete vybírat hlídačku, která se o vašeho potomka postará po dobu, kdy budete pryč, můžete si vybrat i slečnu nebo paní, která dá hlídání nějakou přidanou hodnotu – například dítě bude učit hrát na klavír, učit ho anglicky, nebo rozvíjet jeho přirozené schopnosti formou her.
 
5) PRIORITY
Pokud máte pocit, že toho je už na vás moc a nemůžete to v žádném případě zvládnout, sedněte si ke stolu, napište si vše, co musíte udělat a do kdy to musí být hotové. Seznam si projděte a vyškrtněte to, co můžete opomenout, aniž by se zbořil svět. Potom si zvýrazněte to nejdůležitější. Pokuste se úkoly rozdělit mezi ostatní členy domácnosti a potom se pusťte do nejdůležitějšího úkolu. Pokud ho zvládnete, odměňte se a pustťe se do dalšího.
 
Jestli budete hledat někoho na výpomoc buď k dětem, nebo na úklid, zkuste se podívat i naše stránky Hlidacky.cz. Vybírat můžete podle vzdělání, praxe, zda má řidičský průkaz, kurz první pomoci, nebo jestli je námi osobně ověřena. V případě problémů jsme tu pro to, abychom je okamžitě řešili, tak nám neváhejte napsat e-mail. Navíc nezapomeňte, že některé firmy nabízejí Hlidacky.cz jako svůj firemní benefit a tak ušetříte nejen čas, ale i peníze.
 

Přejeme vám co nejklidnější začátek školního roku a hodně sil na zvládnutí všeho potřebného. Snad vám naše tipy alespoň trochu pomohly. ☺