Na první pohled to venku ještě nedávno vypadalo na léto, ale když se pořádně rozhlédneme, zjistíme, že podzim se už hlásí o své místo. Na jednu stranu je to škoda, protože končí dny u vody, začíná se stmívat stále dřív, v noci už je chladno a také začala škola. Na druhou stranu ale máme právě teď možnost využít všeho, co nám podzimní příroda nabízí.
 
1) Ovoce a zelenina
Na podzim dozrává nejoblíbenější české ovoce – jablka, a také se sklízí nevíce využívaná zelenina – brambory. Pokud máte nějaké na zahrádce, teď nastává vhodný čas k tomu, abyste je sklidili. Jestli žádné nemáte, ale rádi byste si vyzkoušeli sklízení například mrkví nebo brambor, můžete zkusit paběrkovat. Jde o sběr zeleniny a ovoce, které nevyhovuje standardům a zemědělci ho na poli nechají. Můžete vyzkoušet i aplikaci Na ovoce, ve které najdete, kde je nejbližší možnost sbírat ovoce.
 
 
2) Kaštany
Sbírání kaštanů patří mezi oblíbené činnosti dětí. Jen u těch nejmenších dávejte pozor, aby se neporanily o pichlavé slupky. S kaštany si potom můžete podzimně vyzdobit byt, nebo dětem půjčit špejle (těm větším i vývrtku) a nechat je, ať si z nich vyrobí různé postavičky.
 
3) Listy
Krásně zbarvené listí se také hodí na ozdobu bytu. Nezapomeňte je ale nejprve vylisovat, jinak se po chvíli srolují a nebudou vypadat tak hezky. Kromě toho je ale také lze využít na různé výtvarné tvoření s dětmi. Například můžete listy natřít barvou (použijte například tempery, vodovky, nebo prstové barvy) a pak je obtiskněte na papír.
 
 
 
4) Šípky
Od poloviny září začíná ideální doba na sběr šípků. Když je potom usušíte (například v troubě na 60°C), máte na zimu čaj plný vitaminu C, který se vám bude určitě hodit hlavně v období nemocí. Pokud vám ještě nějaké šípky zbydou, zkuste z nich udělat šípkovou marmeládu.
 
5) Houby
Sbírání hub je oblíbená činnost i pro ty, kteří je nejedí. Jde totiž vlastně o procházku po lese, kdy se nemůžete dívat do telefonu, ale musíte sledovat přírodu kolem sebe a tak si všimnete spousty věcí, které byste jinak přehlédli. Kromě toho budete mít pokaždé, co na nějakou houbu narazíte, radost z úlovku. A kdybyste náhodou nic nenašli, tak budete mít aspoň dobrou náladu z toho, že jste strávili pár hodin na čerstvém vzduchu. Hlavně ale dávejte pozor, abyste nevzali i nějakou jedovatou houbu a pokud si nejste jisti, radši si úlovek nechte ověřit.
 
 
6) Žaludy
Stejně jako kaštany, tak i žaludy nám poslouží buď na tvoření různých ozdob, nebo na výtvarné hry. Kromě toho tyto plody můžeme dovézt do blízké obory a krmit jimi zvířata (samozřejmě pokud je to v dané oboře dovoleno).
 
7) Jeřabiny, rakytník, černý bez
Černý bez obsahuje hodně vitaminu C a můžete si z něj připravit například sirup nebo likér. Další plodiny, které najdete ve volné přírodě, jsou třeba jeřabiny nebo rakytník. Rakytníková šťáva je vhodná na podporu imunity. Z jeřabin vyzkoušejte marmeládu nebo je zkuste samotné s medem nebo jogurtem. Obsahují hodně vitaminu C a v lékařství se používají při problémech s močovým ústrojím.
 
 
8) Bylinky
Vřes, kontryhel nebo světlík lékařský jsou bylinky, které můžete sbírat i na podzim. Potom je usušte a máte kromě šípku další varianty na čaj, který bude mít navíc příznivý dopad na vaše tělo.
 
9) Ostružiny
 Ty zná nejspíš každý z nás, tak není třeba je dlouze představovat. Výborné jsou samotné, ale můžete je natrhat i do zásoby a připravit si je na zimu ve formě sirupu, likéru, džemu nebo třeba sorbetu.
 
 
Jak je vidět, příroda je k nám na podzim hodně štědrá a nabízí mnoho způsobů, jak její dary využít. Tak neváhejte a vyrazte ven. Pak nám můžete dát vědět, co máte na podzimu nejraději vy a jak si užíváte ještě teplé dny. :)