I když je letošní podzim zatím velmi mírný, přece jen náhlý pokles venkovní teploty a velké teplotní změny během dne způsobují mnohá onemocnění. Často si za to můžeme i my sami, protože se oblékneme příliš málo (přece jen je nezvyk se po dlouhém období šortek a tílka rozhodovat mezi mikinou, svetrem a bundou). Jaká je tedy nejlepší prevence, abychom zůstali zdraví? A co dělat, když už jsme nějakému nachlazení podlehli?
 
PREVENCE

Nejdříve se tedy podíváme na způsoby, jak se všem chřipkám, rýmě a kašli vyhnout úplně.

1)      Otužování

Otužování je dlouhodobá záležitost, a pokud nejste na chlad zvyklí, je největší chybou, začít ze dne na den a jít třeba plavat do Vltavy. Ideální je zvykat tělo na zimu postupně. Otužovat se můžete během sprchování, rozhodně ale nezačínejte ledovou. Zkuste vlažnou a až si zvyknete, teplotu ubírejte. Nebo také zkuste snížit teplotu v bytě tak, aby vám nebylo příjemně teplo, ale abyste zase nemrzli.

2)      Dostatečný spánek

Nejen fyzická kondice, ale i ta psychická, je v boji s viry důležitá. Pokud budeme nevyspalí a vystresovaní, je větší pravděpodobnost, že onemocníme, protože naše tělo je oslabeno. Jestli cítíte, že na vás něco leze, tak si pusťte komedii a jděte si brzy lehnout.

3)      Jídlo a pití

Samozřejmě všichni víme, že je důležité se zdravě a vyváženě stravovat. Ať kvůli stavbě těla, psychické pohodě, tak i kvůli imunitě. Platí to, co nejspíš každý zná – měli bychom jíst hodně ovoce a zeleniny, pít bylinkové čaje a pokud vás zrovna nečeká rande, nebo schůzka se šéfem, dejte si i česnek. Je to přírodní antibiotikum, antimykotikum a podporuje imunitu.
Také je důležité dostatečně pít, ideálně čistou vodu nebo různé bylinné čaje.
 

4)      Oblečení

Abychom předešli onemocněním, měli bychom si dát pozor i na to, jak chodíme oblečení. Pokud nám bude příliš teplo nebo příliš zima, vystavujeme se riziku zvýšeného onemocnění. Proto i když vejdete na pár minut do obchodu, raději si bundu sundejte a neste ji v ruce, než abyste se zbytečně zpotili a riskovali nachlazení. Pokud nevíte, jak je venku, vezměte si o jednu vrstvu navíc a v nejhorším případě ji sundáte a ponesete. Je to lepší, než se potom klepat zimou a vyčítat si, že jsme se špatně oblékli.

5)      Zdravý rozum

Určitě je dobré se zbytečně nehrnout do kontaktu s nemocnými a dodržovat základní hygienické návyky. Samozřejmě všeho moc škodí, takže se nemusíme bacilům vyhýbat úplně, protože setkání s nimi naši imunitu posiluje. Navíc, pokud budeme vystresovaní z možnosti onemocnění a budeme se snažit vyhnout všem místům, kde bychom mohli onemocnět, tak nakonec nebudeme moct jít ani na autobusovou zastávku.
 
 
 
LÉČBA

A co dělat, když už nás nějaké to nachlazení zasáhlo? Nejhorší možnost, kterou ale stále volí hodně z nás, je snaha nachlazení přechodit. Nejen, že nemoc, kterou bychom měli vyleženou za dva dny, se může změnit v zánět průdušek nebo třeba v angínu a nakonec budeme muset do postele tak jako tak, ale zůstaneme tam mnohem déle, ale navíc můžeme nakazit i plno lidí kolem sebe.

Takže co udělat, když nás bolí hlava, kašleme a bolí nás v krku?

1)      Klid

Nejdůležitější je šetřit síly, aby mohlo tělo bojovat s nemocí. Většinou jsme stejně unavení a máme chuť zalézt do postele, tak svoje tělo poslechněte a odpočívejte. Můžete spát, číst si, nebo se dívat na filmy a hlavně se moc nestresujte – je to zbytečná zátěž a proces uzdravení zbytečně prodlouží.

2)      Vitamíny

Začněte se dopovat vitaminem C a dejte si šípkový čaj s citronem. Udělejte si cibulový sirup (nakrájenou cibuli posypte cukrem, nechte pár hodin a potom slejte vytvořenou šťávu). Jezte topinky s česnekem (jen to s ním nepřehánějte, pokud máte problém s nízkým tlakem) a zapijte je zázvorovým čajem s medem. A pokud máte rádi pálivé jídlo, dejte si něco s chilli. Dobrý je také křen, rakytník nebo třeba echinacea.

Z čajů určitě můžete vyzkoušet i lipový, který pomáhá k pocení. Na odkašlávání si uvařte mateřídouškový, z hluchavky nebo čaj z černého bezu. Na zánět v krku je dobrá šalvěj, divizna nebo heřmánek a s ucpaným nosem si poradí čaj z máty.
 

3)      Teplo

Zabalte se do peřiny a vezměte si teplé pyžamo. Pokud vás bolí v krku, udělejte si Priessnitzův zábal (mokrý kapesník si dejte kolem krku a obvažte šálou nebo šátkem. Nezapomeňte větrat, ale neměla by vám být zima. Můžete si i udělat horkou lázeň na nohy.

4)      Olej tea tree a Vincentka

Poslední dobou všude slyšíme pět ódy na zázračný olej tea tree, takže vás určitě nepřekvapí, že vám pomůže i během nachlazení. Můžete si ho namazat na hrudník, inhalovat ho (stejně tak můžeme inhalovat bylinné vývary) nebo při bolesti v krku i kloktat (samozřejmě ne čistý, ale vodu s pár kapkami oleje). Alternativou může být i tygří mast nebo tygří kapky.

Podobně nám může pomoci i vincentka. Tu můžeme pít, kloktat nebo používat ve formě nosního spreje. Pokud máte ucpaný nos, dejte si navíc pod hlavu polštář a nos si hodně mažte, ať ho nemáte z neustálého smrkání odřený.