Tento rok bylo počasí dlouho teplotně nad průměrem, ale přece jen je tu za chvíli zima a tak je nejvyšší čas si připomenout, na co si dát pozor. V jednom z předchozích článků jsme se věnovali zimním onemocněním a dnes se podíváme na klouby a na to, jak chránit před zimou naši kůži.
 
KLOUBY

V zimě bývají naše klouby vystaveny větší zátěži než po zbytek roku. Mají totiž raději teplo a pravidelný pohyb a hodně lidí se v zimě nedostatečně obléká, a protože je venku chladno, sedí většinu dne doma. Potom jedou nárazově lyžovat, což je pro klouby najednou velká zátěž a problém je na světě. Proto si teď přiblížíme základní pravidla péče o naše klouby v zimním období.
 
Jak už bylo zmíněno, je třeba se dostatečně obléknout. Pokud chceme mít sukni nebo šaty, tak si vezmeme teplé punčochy. Ty si konec konců můžeme obléknout i pod džíny, které před zimou nechrání nohy dostatečně, navíc, pokud nosíme ty, které jsou na kolenou roztrhané a kolena tak nechrání před mrazem vůbec nic.
 
Kromě toho, aby byly v teple klouby, je dobré se v zimě zaměřit také na boty. Samozřejmě musí být teplé a pohodlné, ale ideálně ještě s protiskluzovou podrážkou. Nesmíme zapomenout na to, že jakmile teploty klesnou k nule, začíná se tvořit led a když spadneme, můžeme si klouby poškodit. Nehledě na to, že pád bolí a můžeme si zranit i záda, rozbít bradu nebo zlomit ruku. Takže dávejte pozor na kluzké chodníky a pokud nejsou posypané, běžte raději pomalu. Lepší přijít o chvíli později, než skončit v nemocnici.
 
 
Dále je vhodný pravidelný pohyb. Stačí denně jít na hodinu na procházku. Pokud nemáte tolik času, zkuste vystoupit o zastávku dříve a cestou z práce se trochu projít, nebo místo výtahu použít schody. Kromě kloubů tím uděláte dobrou službu i své fyzické kondici a dýchacím cestám.
 
Posledním bodem je zdravá strava, bez té to nejde nikdy. Klouby potřebují dostatek bílkovin, které najdete například v mase, čočce nebo tvarohu. Kromě toho je dobré se zaměřit na potraviny s vyšším obsahem kolagenu, který v těle máma, ale věkem nám ubývá a je třeba ho nahradit. Najdete ho například v lososu, tuňáku, želatině nebo telecích játrech.
 
Tak se teď pořádně oblékněte a vyrazte si pěšky nakoupit tuňáka. Vaše klouby vám poděkují.
 
PLEŤ

Někteří z vás si určitě všimli, že pokud v zimě tráví více času venku, vysušují se nám rty i pleť nebo kůže na rukou. Je to právě kvůli chladu a větru, který dehydratuje a kvůli čemu se naše pokožka méně prokrvuje a je citlivější. A tak stejně jako se v létě musíme o pleť více starat a mazat se opalovacími krémy, i v zimě musíme naší pokožce trochu pomoci v boji proti nepřízním počasí. Zvlášť důležitá je tato péče u malých dětí.
 
Důležité je se hodně mazat, ale ne jakýmkoli krémem. V opravdu nízkých teplotách bychom měli používat mastičky, které neobsahují žádnou vodu. Děti bychom jimi měli mazat pokaždé, co s nimi jdeme v zimě ven. Mastný film, který na pokožce vytvoříme, chrání pleť před větrem a mrazem a tak se nebudeme muset bát popraskané kůže. Stejně tak musíme mazat i rty, ideálně opět balzámy bez vody.
 
 
Dále je opět zásadní oblečení. Samozřejmostí je čepice i šála, abychom předešli omrzlým uším a prochlazení. Pokud je velký mráz, je dobré si zakrýt šálou i ústa a dýchat a mluvit přes ni, aby se nám do krku nedostával ten nejstudenější vzduch.
 
I tady hraje roli, co jíme, tedy v tomto případě, co pijeme. A hlavně kolik. V zimě hodně pijte, nejlépe čistou vodu nebo neslazené čaje, abychom se nevysušovali také zevnitř. Kromě toho není dobré mít doma příliš teplo nebo se několikrát denně sprchovat. Vysušuje také příliš horká voda a přílišné používání různých mýdel a sprchových gelů.

DOMÁCÍ BALZÁMY A KRÉMY
 
Nakonec pro vás máme několik tipů, jak si doma připravit krémy a balzámy. Do výroby můžete zapojit i děti, určitě je bude bavit se namazat něčím, co si předtím samy vyrobily.
 
Úplně nejjednodušší je jako balzám použít med. Jen musíte vydržet a hned si ho ze rtů neolíznout.
Pokud si ale chcete vyrobit opravdový balzám, nechte ve vodní lázni rozpustit 2 lžíce včelího vosku, 1 lžíci kakaového másla (nebo bambuckého, případně můžete dát obě) a nakonec přidejte 50ml oleje (můžete použít mandlový, slunečnicový nebo jakýkoli jiný). Rozmíchejte, nalijte do krabiček na balzám a nechte ztuhnout. Potom můžete používat buď na rty, nebo na ruce a na obličej.