Většina lidí si každý rok dává nějaké předsevzetí, co příští rok zlepší, změní nebo dokážou. Tento rok si v Čechách dalo předsevzetí přibližně 56% lidí. Každoročně ale více než 70% z nich zklamou sami sebe a nedokáží dodržet, co si slíbili.
 
Jaká předsevzetí jsou nejčastější? A jak na to, abychom je tento rok dokázali dodržet?
 
NEJČASTĚJŠÍ
 
Nejčastěji se mezi předsevzetími objevují tyto čtyři přání:
 
1) Skončit se zlozvyky

Nikoho asi nepřekvapí, že na prvním místě je rozhodnutí přestat kouřit. Velká část kuřáků se snaží s tímto zlozvykem skoncovat několikrát ročně, takže je celkem pochopitelné, že na Nový rok si tento slib dají znovu.
 
2) Peníze

Dalším velkým tématem na Nový rok jsou pro nezanedbatelnou skupinu Čechů peníze. Ať už přání naučit se lépe hospodařit, začít si spořit nebo přestat utrácet za zbytečnosti.
 
3) Hubnutí

Také velice časté celoroční předsevzetí, ať už novoroční, narozeninové, nebo „od pondělí začnu cvičit“.
 
 
4) Práce na sobě

Do tohoto bodu lze shrnout hned několik různých cílů. Někdo by rád skončil s prokrastinací a začal pracovat efektivněji, další by se rád naučil nový cizí jazyk nebo třeba vařit, jiný by rád trávil méně času na telefonu a více četl a poslední chce trávit čas spíše s přáteli a rodinou, než sezením doma.
 
5) Čas pro sebe

Toto předsevzetí si dávají především ženy, které pracují a k tomu se musí starat o rodinu. Jejich cíl je, aby si dokázaly vyčlenit alespoň půl hodiny/hodinu denně, kdy se budou věnovat jen samy sobě.
 
 
JAK PŘEDSEVZETÍ DODRŽET?
 
1) Nedávejte si předsevzetí příliš obecná nebo nereálná

Pokud si řeknete „v novém roce začnu šetřit“, „začnu číst“ nebo „tenhle rok zhubnu 20 kilo“, tak velice pravděpodobně své předsevzetí záhy porušíte, protože nemáte jak kontrolovat, zda vše opravdu dodržujete a hlavně nevidíte výsledky (protože jste si je nestanovili, nebo jsou tak absurdní, že jich nemůžete nikdy dosáhnout).
 
Mnohem lepší je nastavit si hlavní cíl a potom několik dílčích cílů. Například „tento rok shodím 10 kilo“. To vám vychází přibližně na 0,8 kila měsíčně, což je trvale udržitelné a tedy u hubnutí ideální.
 
Jestli s něčím začínáte, zátěž si přidávejte postupně - při běhání není reálné uběhnout hned první den půlmaraton. Místo toho začněte každý den běhat jeden kilometr. Až zjistíte, že ho uběhnete bez problémů, tak si cíl navyšte.
 
Pokud chcete šetřit, nemůžete si říct „od teď už neutratím ani korunu za nesmysly, jako třeba jídlo ve fastfoodech nebo zbytečná kosmetika a oblečení, kterou nevyužiji. Spíše si vše pořádně rozpočítejte, udělejte si měsíční plán všech výdajů a příjmů a stanovte si určitou částku, kterou si budete šetřit. Ideálně si tyto peníze posílejte na jiný účet, abyste s ní nemohli disponovat. Do měsíčního plánu ale nezapomeňte zahrnout i částku, kterou můžete utratit za malé radosti. Můžete tak jít do kina, dát si pizzu, nebo si koupit patnáctou řasenku, která se vám líbí, a přitom nemusíte mít špatný pocit, protože utrácíte peníze, které jsou na to určené.
 
 
Jestli chcete číst, stanovte si, že přečtete například jednu knížku měsíčně. Jestli chcete trávit méně času na telefonu a více s přáteli a rodinou, řekněte si, že po internetu budete brouzdat jen hodinu denně, například po večeři, než se půjdete chystat ke spánku. A podobně.
 
2) Naplánujte si jednotlivé kroky

Vše si naplánujte do co největších detailů, abyste měli jasnou představu, co všechno musíte udělat, abyste cíl splnili. Pokud jde například o hubnutí, můžete si spočítat, jak velký kalorický příjem můžete mít, aby to bylo adekvátní a dosáhli jste kalorického deficitu. Kupte si permanentku do posilovny, sestavte si tréninkový plán, nebo se přihlaste na skupinové lekce sportu, který vás baví.
Co se týče dalších cílů: napište si do diáře na každý první den v měsíci, že musíte zajít do knihovny pro další knížku. Měsíční plán rozpočtu si připevněte na viditelné místo nebo si po výplatě vyberte peníze a roztřiďte je do obálek, kdy v jedné budou peníze na jídlo, v další na osobní potřebu a podobně. Když se usadíte k telefonu, abyste si přečetli články na internetu nebo si prohlíželi fotky na instagramu, nastavte si budík na čas, kdy s tím chcete přestat. A dodržte to.

3) Odměňujte se a netrestejte se

Pravidelně si dopřejte odměnu za to, že to zvládáte. Například za každou pátou přečtenou knihu, za každých pět kilo dole nebo za každé dva měsíce, kdy jste dodrželi svůj rozpočet. Jděte na masáž, do kina, nebo si kupte květinu. Zkrátka si udělejte radost za to, jak jste šikovní a schopní a jak se každým dnem zlepšujete.
 
 
Pokud uklouznete a své předsevzetí porušíte, pamatujte si, že se nic neděje. Vůbec to nevadí! Pořád jste skvělí, pořád to zvládáte na jedničku a pořád jste v té dané činnosti mnohem lepší, než předchozí rok. Nezvládli jste tento měsíc přečíst knihu? No a co. Odškrtněte si to a příští měsíc se pustíte do další. Utratili jste více peněz, než bylo v plánu, protože měla teta narozeniny? Pořád přece máte našetřeno více, než minulý rok. Měli jste v práci moc stresu a tak jste ani jednou nebyli cvičit a přibrali jste dvě kila? Nevadí, hlavně si nezvyšujte limit v příštím měsíci. Pokud si budete přidávat zátěž, budete ještě méně jíst nebo si řeknete, že musíte přečíst o knihu více, je to akorát cesta k tomu, abyste to zase nezvládli a na celé předsevzetí rezignovali. Jděte dál ve svém plánu, vždyť ve výsledku nezáleží na tom, jestli za ten rok zhubnete 9 kilo nebo 8, jestli přečtete 20 knížek nebo 10. Pokud je výsledek větší než nula, tak si na konci tohoto roku můžete říci, že jste předsevzetí dodrželi a jste vítězové!
 
Tak hodně štěstí!