Váza není jen nádoba na vodu

Při výběru vázy je vhodné dodržet několik pravidel, která nám pomohou zdůraznit krásu květin. Záleží na tom, jak stabilně na nás váza či nádoba na pohled působí. Skleněné a jiné průhledné nádoby působí výrazně jinak než vázy naprosto stejného tvaru, jen z neprůhledného materiálu.

Do průhledné vázy bychom měli umisťovat menší množství květin a vyhnout se pohledově těžkým, zdobným aranžmá – sklo přeje spíše střídmosti a eleganci.

Do neprůhledných nádob můžeme umístit bohatší a větší aranžmá – čím je nádoba širší, má tmavší barvu a hrubší povrch, tím více květin v ní může být a nepůsobí nevyváženě.

Při výběru velikosti vázy zohledňujeme také jedno ze základních pravidel estetiky – pravidlo zlatého řezu. Podle něj oku lahodí určitý poměr velikostí. Pro potřeby aranžování je používán poměr 3:5. Vybírat bychom proto měli takovou nádobu, aby velikost vázy ku kytici splňovala poměr přibližně 3:5, nebo naopak 5:3. Většinou se jedná hlavně o výšku aranžmá. Poměr se trochu mění podle optické těžkosti vázy i kytice.

Jak udržet řezané květiny krásné?

red-flowers-flower-bouquet

Pro tvorbu aranžmá je třeba vybírat květiny čerstvé, nepřekvetlé a pokud možno s co nejdelší trvanlivostí. Svou výdrží jsou známé karafiáty, chryzantémy, orchideje a lilie.

Květiny nechte před samotným aranžováním co nejvíce nasát vodu. Položte je třeba přes noc do lavoru nebo do vany napuštěné vodou. Rostliny ji nasají celým povrchem těla lépe než seřezaným stonkem. To je vhodné aplikovat i pokud budete kytici přenášet bez vody nebo pokud jste dostali květiny od někoho vy. Necháte-li je po stresujícím transportu pořádně napít, odvděčí se Vám.

U některých květin není vhodné ponořit i květy (slunečnice, tulipán, gerbera). U většiny je to však procedura velmi úspěšná.

Stonky květin se seřezávají dlouhým šikmým řezem pomocí ostrého nože. Toto je třeba provést před vložením rostlin do vody a poté zhruba každý druhý až třetí den, aby nedošlo k ucpání přívodu vody ke květu.

Při seřezávání ponořte řezaný konec rostliny do vody a řežte pod ní. Do stonku tak nevnikne vzduch, který ucpává cévy.

Dalším důležitým faktorem životnosti rostlin je čistota - váza musí být dokonale čistá, při umývání je dobré ji trochu vydezinfikovat (savem, saponátem). Vodu musíme často měnit, aby se nenamnožily bakterie a řasy, které mimo jiné způsobují nepříjemný zápach.

Květiny obvykle vydrží déle v chladnější místnosti, některé (zejména jarní) chlad přímo vyžadují. Pokud si ale chcete krásu květin vychutnat v teplých obytných místnostech, je lepší se vyhnout přímým zdrojům tepla, jako jsou radiátory, kamna, sporák nebo blízkost žárovky.

Pokud Vám začne sklápět květ gerbera, vložte konec stonku na několik minut do vařící vody, gerbera se narovná. Poté nezapomeňte opět seříznout stonek pro příjem vody.

Růžím pomůže podobný fígl. Konec stonku dlouze seřízněte (řez asi 6 – 7 cm), květinu vložte do vázy a tu naplňte vroucí vodou. V této vodě květinu ponechte. Ačkoli se to může zdát drastické, opravdu to funguje – sklopené hlavičky a svěšené listy se zvednou a rozzáří i pokud jsou květiny hodně zvadlé. Stonek poté nemusíme hned seřezávat, ani když zhnědne. Proceduru můžeme opakovat při každých známkách vadnutí. Také prospěje, pokud růžím do vázy při výměně nalijete vodu o teplotě 50 – 60˚C.

Ovadlé květy nekompromisně odstraňujte už při prvních známkách zavadání. Nejen, že do kompozice vnášejí melancholii, ale často tvoří ethylen, plyn, který urychluje odkvétání okolních  květů. Ethylen vylučuje i mnoho ovocných plodů, hlavně jablka a banány. Proto neumisťujte ovoce do sousedství květů.

 

Hyacinty, konvalinky a narcisy zase vypouštějí do vody látky výrazně urychlující vadnutí ostatních květin.

Pryšcovité rostliny (ty, které roní mléko) ošetřete před vazbou horkou vodou - krátce do ní ponořte konce stonků.

Aby rostliny vydržely dlouho, potřebují kromě vody i odpovídající výživu. Nejjednodušší je koupit za pár korun sáček s výživou pro řezané květiny. Seženete ho v květinářství. Prášek rozmícháte ve vodě a do ní vložíte květiny. Výživa obsahuje i dezinfekční látky, díky kterým nemusíte vodu měnit tak často (obvykle po 5 – 7 dnech).

pexels-photo-12971

Několik babských rad:

 

  • vodu udrží dlouho čerstvou kousek dřevěného uhlí nebo stroužek česneku 
  • jako výživa může rostlinám posloužit černý nebo zelený čaj – použitý sáček jednoduše vložíme do vody ve váze 
  • pro růže, jiřiny a chryzantémy nachystáme vodu s rozdrcenou a rozpuštěnou tabletkou acylpirinu 
  • cukr využijí tulipány, šeříky, kosatce a astry 
  • špetka soli ve vodě je výborná pro kamélie, narcisky a karafiáty
 

http://www.semena-rostliny.cz/blog/279-aranzovani-rostlin-1-2-zaklady-umeni-vazby