Dožadují se vaše děti zvířátka? Jste ochotní jim do určité míry vyhovět? Nebo jim prostě chcete pořídit společníka a učit je zodpovědnosti?

Výběr domácího zvířete je vhodné předem dobře zvážit a počítat s tím, že některá zvířata budou finančně nebo časově náročnější než jiná. Dožaduje-li se dítě zvířátka, není od věci vyzkoušet, zda svůj úmysl bere vážně. Svěříte-li mu například nějaký pravidelný úkol (úklid či péči o rostlinu) a dítě vytrvá, je na dobré cestě k tomu, aby zvládlo péči o mazlíčka. Vždy však pro jistotu počítejte s tím, že budete muset být nápomocni, aby potomek dostál svým závazkům vůči zvířeti.

Řekne-li se domácí mazlíček, mnoho lidí si představí kočku nebo psa. Tím však výběr zdaleka nekončí…

2. jpeg

U psa je všeobecně známá náročnost na výchovu, prostor a čas. Před koupí je třeba si dobře promyslet, jaké máte nároky na velikost postavy zvířete, na jeho povahu, vzhled a temperament. Říká se, že větší psi jsou méně uštěkaní, avšak náročnější na prostor. Máte-li rádi pohyb, můžete se se svým novým „parťákem“ zapojit do psích sportů jako jsou agility, dogfrisbee nebo flyball.

Mezi velmi oblíbená plemena patří bernský salašnický pes, shi-tzu, beauceron, čivava, anglický setr, německý špic, pražský krysařík, Jack Russel teriér a další. Odolní a inteligentní bývají i voříšci. Pouze hrozí, že si u štěněte nebudete jisti, jak moc vyroste.

Zvíře je dobré si zakoupit u důvěryhodných majitelů, kteří jsou ochotni vám ukázat chov, poradit vám a dát vám vzorek krmiva, kterým byl pes krmen. Na jinou stravu je vhodné přejít postupně.

3

Kočky jsou relativně nenáročné na prostor a potravu. Mají menší nároky na společnost než psi, avšak i tak vyžadují kontakt a zábavu.

Jednotlivá plemena koček se liší vzhledem, povahou, temperamentem a náročností na péči – při té rozhoduje délka a struktura srsti.

Norské nebo sibiřské kočky a turecké angory jsou temperamentní. Mezi rozvážné patří např. mainské mývalí kočky, birmy, ragdollové a ruské modré kočky. Perské kočky jsou zase flegmatické a mírné, snášenlivé a někdy i líné. Avšak jejich dlouhá srst vyžaduje pravidelnou péči. Nejživější jsou kočky siamské, kterým se říká psi mezi kočkami.

Fretka je hravý, prostorově nenáročný tvor. Je časově přizpůsobivá, aktivní ráno a večer. V dospělosti spí 18 – 20 hodin denně, nepřítomnost majitelů většinou prospí. Není hlučná, vyprazdňuje se, obdobně jako kočka, na píseček. Nevýhodou je, že má vedle konečníku pachové žlázy, z kterých při úleku či v zápalu boje vypouští ostře páchnoucí tekutinu. Ochočené zvíře však nemívá v dospělosti důvod svou zbraň použít.

4

Nepříliš časově náročný je křeček. Je vhodný především pro starší děti. Aktivní je v noci, den prospí. Nejčastějšími křečky jsou u nás křeček zlatý a křečík džungarský.

Společenská, přítulná a veselá bývají morčata. Jsou to dobráci vhodní pro děti. Ani v obraně před příliš těsným objetím nekousnou a neuskočí. Milují nízké překážkové dráhy rozestavěné po pokoji a v létě venkovní ohrádku s hojností trávy a stínu. Vhodnější je chovat více morčat, jsou pak méně závislá na člověku. Existuje nepřeberné množství druhů morčat. Zvláštností jsou obří morčata Cuy a skinny morčata bez srsti (která jsou však náročnější na chov).

Velmi oblíbenými mazlíčky jsou i zakrslí králíci. Můžete je chovat venku i v bytě. Pokud se králíčkovi nebudete věnovat příliš intenzivně, je lepší mu pořídit kamaráda. Králíci jsou chytří a společenští, mají příjemnou srst.

I roztomilé činčily se staly domácími zvířátky. Původně byly chovány pro kožešinu. Jsou to však chytří, poměrně dlouhověcí tvorové. Žijí v průměru osm let. Vyhovuje jim pobyt v panelákových bytech, protože je tam nízká vlhkost vzduchu. Nespornou výhodou činčily je i fakt, že obvykle nezpůsobuje problémy lidem alergickým na srst.

Laboratorní potkan je inteligentní, hravý, společenský, zvídavý, přizpůsobivý a bystrý. Má rád kontakt s člověkem, s radostí po něm šplhá. Tento všežravec však po třech letech obvykle umírá, často nemocný, což je důsledek šlechtění k mírné povaze.

5

Pokud jsou vám bližší papoušci, počítejte s vhodností chovu v páru. Pokud tuto podmínku nesplníte, je třeba jim každý den věnovat několik hodin soustředěné pozornosti. Jestliže papoušky nechováte v prostorné voliéře, je pro ně nezbytné každodenní vypouštění z klece.

U nás jsou nejčastěji chovaní papoušci vlnkovaní, tzv. „andulky“ a korely.

Suchozemské želvy představují vyšší počáteční investici za zvíře, terárium a další vybavení. Jsou to dlouhověká zvířata se specifickými požadavky na péči. Potřebují UV světlo, správnou stravu, jednou týdně je nutné vyčistit terárium, vyměnit brouzdaliště. Ocení výběh na zahradě či balkóně.

goldfish-animal-fish-pet-72288

Akvárium s rybičkami slouží též jako dekorace. Rybičky stačí krmit jednou denně a akvárium čistit jednou za dva týdny.

Africký šnek je zvíře nenáročné na chov. Můžete ho nechat lézt po své dlani. Má minimální nároky na krmení a údržbu terária.

http://ona.idnes.cz/jak-vybrat-domaciho-mazlicka-pro-deti-dwe-/deti.aspx?c=A150330_225048_deti_haa

http://www.ireceptar.cz/zvirata/psi-a-kocky/touzite-doma-chovat-zvire-poradime-vam-jake-vybrat/