Jak často jsou hlídány děti v českých rodinách, jaký je jejich věkový průměr a kolik u nás takové hlídání stojí? Přesně na tyhle aspekty se zaměřily Hlídačky.cz při svém posledním celorepublikovém výzkumu. Jak dopadl se dozvíte v článku.

Každý rodič určitě zná situaci, kdy nutně potřeboval hlídání pro své dítě. Náhlá nemoc, nedostupnost prarodičů nebo nečekaná pracovní schůzka může rychle narušit váš denní program. Jak jsme zjistili, při řešení takové situace rodiče nejčastěji kladou důraz na cenu, bezpečnost a v neposlední řadě dostupnost této služby.

Výzkumy z USA a UK ukazují, že při výběru hlídání je nejpalčivější otázkou právě jeho cena. Jaké jsou ekonomické aspekty této služby u nás a jak se této službě daří v jednotlivých krajích je patrné z růžové mapy v úvodu.

V kolika letech dítě svěřit chůvě?

Možná to některé překvapí, ale věkový průměr nejčastěji hlídaných dětí v ČR jsou 3 roky. Kromě jedináčků hlídačky často zvládají i více dětí naráz. Takže výjímkou nejsou sourozenecké dvojice, dvojčata nebo i tři děti najednou. Průměrný počet dětí v rodině na hlídačku se pohybuje kolem 1,5 dítěte, takže hlídačka nejčastěji hlídá jedno až dvě děti.

vek_deti (1)Jak často rodiče nechávají své děti hlídat?

Rodiče nejčastěji hledají flexibilní hlídání. Jak již zaznělo, často jde o náhlé onemocnění dítěte nebo o pracovní zaneprázdněnost rodičů. Hned v závěsu je pravidelné hlídání, prováděné cca jedenkrát týdně. Následuje pak mnohem častější perioda - několikrát týdně či denně. Až na konci je hlídání využívané s pravidelností dvakrát do týdne. 10% rodin kombinuje využití služby hlídání dětí s úklidem domácnosti.

jak_casto (1)