Dětské kosti jsou ještě chrupavčité a nohy tak mají sklon přizpůsobovat se nošené obuvi. Chcete-li předejít trvalé deformaci chodidla, je velmi vhodné vybírat dětem boty kvalitní. Jak na to?
 

aroni-arsa-children-little

 

Důležité je vybrat správnou velikost

Nejlepší je nechat nohu dítěti kvalifikovaně přeměřit přímo v obchodě (dítě by mělo stát). Dokonce by se prý měla měřit každá noha zvlášť. Další možností je vyjmutí stélky z boty. Dítě si stoupne na stélku a my opticky určíme, zda velikost boty odpovídá požadavkům. Přičemž nadměrek, tedy vnitřní prostor boty, by měl být o 10 až 15 mm větší, než je délka nohy měřená od paty po nejdelší prst. Zde se nedoporučuje spoléhat se na „osvědčenou“ metodu stisknutí špičky boty, protože děti při ní reflexivně krčí prsty.

 

Správný tvar

Známe-li velikost boty, pokročíme k vhodnému tvaru. Správná bota nemá být příliš úzká, neměla by být příliš těsná přes nárt a měla by poskytovat dostatek prostoru pro prsty. Musí ovšem spolehlivě držet na nohou, protože v příliš široké botě noha klouže dopředu a poškozují se prsty. Batolatům bychom pak měli dopřát obuv zpevněnou kolem kotníků.

 

Správné vlastnosti

Od samotné boty potom vyžadujme lehkost, ohebnost (v oblasti prstních kloubů), pevnost, prodyšnost a dostatečné tlumení nárazů. Podpatky musí být co nejnižší s velkou plochou pro udržení stability dítěte.

 

stairs-man-person-walking

Certifikovaná obuv

Veškerá dětská obuv v EU musí splňovat zákony. Čeští výrobci mohou získat značku „Zdravotně nezávadná obuv – bota pro Vaše dítě“, která se prokazuje visačkou s obrázkem žirafy. Tuto značku zavedla Česká obuvnická a kožedělná asociace, aby vytvořila protipól nekvalitní dětské obuvi prodávané na tržištích.

Pokud máte jasného favorita, nechte potomka, aby se v tomto páru bot prošel po prodejně. Přitom pečlivě sledujte jeho chůzi.

 

Kontrola

I po koupi nového páru boty pravidelně kontrolujte, jestli nedochází k opotřebení pouze na jedné straně, zda není opotřebená stélka nebo zda boty nejsou příliš malé. Nespoléhejte přitom pouze na to, co vám vaše ratolest ohledně bot sdělí, protože děti mají sníženou citlivost vůči bolesti a tlaku.