Sotva skončilo období honiček kolem zápisů do školek, rodiče čeká dohnat vše, co by jejich děti měly do září umět.
 
sourozenci

 

Co školka, to jiné požadavky. Obecně však platí, že by dítě mělo znát své jméno a příjmení, věk a název města či obce, kde bydlí. Mělo by si zapamatovat svoji značku, určující místo na ukládání oblečení, mělo by poznat své oblečení (je dobré dítě informovat o tom, co má s sebou). Je třeba, aby se umělo oblékat a svlékat.

Avšak zavazování bot, zapínání knoflíků a podobné složitější operace nutně zvládat nemusí. Není však od věci dětem a učitelům práci ulehčit pořízením bot na suchý zip nebo výběrem praktických kombinací oblečení. (Například holčičky mohou v zimě nosit ve školce punčochy a sukýnku. Při převlékání na procházku si akorát svléknou sukýnku a přes punčochy oblečou kalhoty.)

 

 umyvadla

 

Některým rodičům se v následujících měsících nevyhne učení dětí zvládat toaletu bez plenek. Děti však nemusejí být stoprocentně samoobslužné, zadečky utírávají paní učitelky.

 Dítě má být zvyklé si po použití toalety, před jídlem a po jídle samostatně umýt ruce a utřít si je do ručníku. Mělo by se umět vysmrkat.

Za samozřejmost se pokládá, že dítě umí samo chodit po schodech (s pomocí zábradlí), umí slušně pozdravit, poprosit a poděkovat. Ctí autoritu a dbá jejích pokynů. Umí u určité činnosti setrvat aspoň 5 až 10 minut. Ostatním dětem neubližuje a úmyslně neničí hračky, je zvyklé na pokyn hračky uklidit na správné místo.

 

 schody

 

Mezi další požadavky na dítě patří umění jíst lžičkou (na kousky nakrájená jídla), pít z hrnečku a zvládnout po dobu oběda zůstat sedět.

K častým úskalím se řadí i to, že děti nejsou zvyklé jíst ovoce, zeleninu, pomazánky, polévky nebo omáčky. Tato jídla je proto vhodné jim do domácího jídelníčku zařadit včas.

Do příštího článku se chystám zařadit pár inspirativních receptů na toto téma.

Nezvládnete-li potomka naučit vše, nezoufejte, školky i přes počáteční nároky určité nedostatky připouští. Splnění zmíněných požadavků však učitelům i vašim dětem velmi pomůže.