Kedlubnovo-sýrová pomazánka

Suroviny:

  •  200 g Lučiny 
  • 2 lžíce bílého jogurtu 
  • 3 lžíce jemně strouhaného tvrdého sýra 
  • 5 lžíc jemně strouhané kedlubny 
  • bylinková sůl 
  • špetka najemno nasekané petrželky 

 Suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Vznikne tak pomazánka jemně nasládlá (po kedlubně) příjemné tvarohové chuti.

 

Pestrá pomazánka

Suroviny:

  •  250 g tvarohu 
  • 1 - 2 mladé mrkve 
  • 50 g krůtí šunky 
  • 50 g tvrdého sýra (goudy, ementálu, čedaru) 
  • 1 vařené vejce 
  • 1 lžička plnotučné hořčice 
  • ½ svazku pažitky 
  • sůl 
  • pepř

  Suroviny nastrouháme či nasekáme, smícháme, osolíme a opepříme.

 

 pomazánka

 

Pomazánka z tuňáka

Suroviny: 

  • 100 g tuňáka v oleji 
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra 
  • 100 g husté nebo krémové smetany

Tuňáka v oleji nadrobno nasekáme nebo rozmixujeme, přidáme nastrouhaný sýr, smetanu a promícháme.

 

Pomazánka z pohanky

Suroviny: 

  • 250g měkkého tvarohu 
  • 80 g loupané pohanky 
  • 1 malá cibule 
  • 1 malá mrkev 
  • zelená petrželka 
  • olej 
  • Solčanka (zeleninové ochucovadlo pokrmů bez glutamanu obsahující sůl) 

 Pohanku uvaříme doměkka dle návodu na obalu. Na oleji osmahneme cibulku. Do mísy dáme tvaroh, na něj nastrouhanou mrkev, nasekanou petrželku a poté, co vychladne i pohanku a změklou cibulku. Ochutíme Solčankou.

 

Pomazánka z červené čočky

Suroviny: 

  • 150 g červené čočky 
  • kousek pórku 
  • lžička olivového oleje 
  • sůl 
  • majoránka 

 Čočku uvaříme hodně doměkka a poté ji s několika lžícemi čočkového vývaru rozmixujeme dohladka. Přidáme najemno nasekaný pórek, olivový olej a okořeníme.

 

 banány

 

Tvarohovo-banánová pomazánka

Suroviny: 

  • 250 g měkkého tučného tvarohu 
  • 2 hodně vyzrálé banány 
  • javorový sirup 

 Tvaroh smícháme s rozmačkanými banány a dochutíme javorovým sirupem. Mažeme na kolečka rohlíku nebo na bílý toastový chléb.

 

Karotková pomazánka

Suroviny: 

  • 250 g pomazánkového másla 
  • 150 g karotky 
  • 100 g oloupaných jablek 
  • 50 g cibule 
  • 30 g křenu 
  • citrónová šťáva 
  • sůl 

 Do pomazánkového másla nastrouháme čerstvou karotku, jablka, křen, přidáme najemno nasekanou cibuli, promícháme a dochutíme citronovou šťávou a solí.

 

 mrkve

 

Pomazánka z červené řepy

Suroviny: 

  • 150 g červené řepy 
  • 250 g měkkého tvarohu 
  • 3 lžíce bílého jogurtu 
  • asi 3 cm zelené části pórku 
  • sůl 

 Červenou řepu uvaříme v mírně osolené vodě. Do mísy dáme měkký tvaroh, jogurt a najemno nasekaný pórek. Uvařenou řepu též najemno nastrouháme a přidáme k ostatním surovinám. Dobře promícháme a dochutíme solí.

 

www.varimedetem.cz

www.msslezska.estranky.cz

www.apetitonline.cz