Jaké jsou výhody a nevýhody nošení dětí?

Nošení dětí je i přes současnou nově vypuklou popularitu záležitostí starou a osvědčenou. Ergonomická nosítka jsou inspirována tradičními asijskými nosítky a nosící šátky naleznete u mnohých afrických národů. Na základě zmíněného s přihlédnutím k některým provedeným výzkumům je tento způsob transportu dětí považován za zdravý a přirozený. Opěvováno je i prohlubování citového pouta mezi rodičem a dítětem a nošené dítě je prý zdravě sebevědomé. Nespornou výhodou u malých dětí je i fakt, že pokud je místo v náruči nosíte v šátku, máte obě ruce volné a méně si namáháte záda. Nosit děti tedy mohou i matky po císařském řezu nebo s vadami držení těla.

 dítě s mámou

Nevýhoda tkví v tom, že jelikož už nesete celou váhu svého potomka, těžko unesete další velký náklad. Maminky, které své děti výhradně nosí, mívají na nezbytné věci ledvinku nebo kabelu přes rameno a na opravdu těžké věci si pořizují tašku na kolečkách. Problémy činí i nemožnost dítě, během dlouhodobějšího pobytu mimo domov, někam odložit (například na přebalování).

Je složité naučit se nosit děti v šátku?

Vyžaduje to přinejmenším naučit se dítě uvazovat. Avšak internet překypuje fotonávody a videonávody nejrůznějších úvazů. Zkušené maminky radí začít se složitějšími, protože u nich zkušenost vazače nemá takový vliv na správnou polohu miminka. Jinak řečeno dítě je jištěno více pruhy látky a není takovým problémem skutečnost, že tady a tam je šátek malinko méně utažený, než by měl být.

šátek

Je problém děti nosívat v zimě?

V dnešní době je na trhu mnoho „zlepšováků“ pro chladnější roční období. Od návleků, kamaší a kukel pro děti až po zateplovací kapsy. Zateplovací kapsa obaluje dítě zvenku přes nosičku či šátek. Její výhodou je (oproti následujícím možnostem) nižší pořizovací cena a nezávislost oblečení matky na oblečení dítěte. Pro matky se dále vyrábí nosící mikiny, bundy a kabáty, které mají na břiše či na zádech (většinou možnost obojího) vsadku, uzpůsobenou na nesené dítě.

Jak vybrat šátek?

Můžete zvolit šátek pevný nebo pružný, přičemž pružný šátek se lépe váže, ale má nižší nosnost. Potřebná délka šátku závisí na úvazech, které chcete aplikovat a na šíři vašeho těla. Muži zpravidla potřebují šátek o něco delší než ženy. Jako nejuniverzálnější, a proto vhodný pro začátek, je pevný bavlněný šátek délky 4 až 4,5 metru. Bavlněný proto, že jeho údržba je nejsnazší.

děti

Jsou i jiné možnosti než šátek?

Ring sling šátek je šátek s kruhem, který u šátku nahrazuje uzel. Výhodou je snadné dotahování, nevýhodou nižší nosnost. Dále tu máme ergonomická nosítka, která jsou dělána pro děti staré kolem půl roku (názory na věk dětí se mírně liší), u některých z nich však existuje možnost nosit i novorozence. V e-shopech najdete i různé baby vaky a na starší děti i krosničky na záda s pevnou konstrukcí, které jsou však vhodné spíše na túry než na běžné poponášení.