Kupovat příkrmy pro kojence je poměrně drahé. Ušetří to čas, ale ne peníze. Za jednu sklenku rozvařené zeleniny s kouskem masa zaplatíte v obchodech kolem pětatřiceti korun. Tvrdím, že je to moc. Vařím si proto příkrmy sama. Líbí se mi možnost nakombinovat suroviny tak, jak chci já, a nestřídat čtyři druhy jídel, které mi výrobce nabízí o konzistenci, která mi nevyhovuje. A i přechod k běžné stravě považuji, při výrobě vlastních příkrmů, za přirozenější. V následujících řádcích se proto s vámi podělím o své know-how vlastnoručně vyráběných příkrmů.

meloun 2
 
Počáteční (nesmyslný) ostych doprovázející první příkrmy, totiž abychom své děti nezadusily nebo neotrávily zná asi každá maminka. Ale na tom nakrájet zeleninu na malé kousky, rozvařit ji a rozmixovat opravdu nic není. Krom toho mají děti spolehlivé reflexy, které je zadušení uchrání ;-).

 Stačí dodržet tyto 4 zásady a máte vyhráno

  • Dbát na chuť
  • Dostatečně rozvařit
  • Dostatečně rozmixovat
  • Zaručit kašovitou konzistenci

Dbát na chuť
Je třeba volit kombinace surovin, u kterých se nám samotným neježí vlasy na hlavě. U těch lze předpokládat, že budou chutnat i dětem (mrkev s hovězím a rýží, brokolice s bramborem a kuřecím apod.). Pokud jste v tomto ohledu v koncích, podívejte se v obchodě nebo na webu, jaké je složení těch prodávaných příkrmů. Vařte ze surovin, u kterých jste přesvědčeni o nezávadnosti (přehnojená zelenina obsahuje dusičnany, které jsou dětem nebezpečné), ve vodě vhodné pro kojence.

Dostatečně rozvařit
V rozvařování je dobrým pomocníkem papiňák. Ušetří mnoho času. Strach z rozvaření jídel opravdu mít nemusíte, spíš z nedovaření, případně vyvaření vody. Rozvařené se výborně mixuje, uvařené špatně. Co se vám zdá udělané tak akorát, tomu dejte ještě aspoň 5 minut. Ve chvíli, kdy zeleninu vidličkou nenapíchnete, ale bez námahy propíchnete, je všechno hotové.

dítě jídlo
 
Dostatečně rozmixovat
Na mixování používám tyčový mixér. Je pohotový, rozmixuje spolehlivě i malé množství jídla a má široké využití i u běžných jídel.

Zaručit kašovitou konzistenci
Dokud jí dítě jednodruhový zeleninový příkrm, neshledala jsem v otázce konzistence problém. Jakmile jsme přecházeli na masozeleninový, problém nastal. Zjistila jsem, že nezáleží jen na chuti, ale i na konzistenci pokrmu a pokud začínáte přikrmovat už čtyřměsíční dítě, věřte, že konzistence bude hrát velkou roli v tom, jestli dítě pokrm příjme nebo ne.
 
Z rozvařeného stačí slít vodu, rozmixovat, případně přidat lžičku oleje, zamíchat a servírovat s vodou, čajem pro děti nebo odpovídajícím mlékem. (Zelenina si udrží dost vody na to, abyste pak už nemuseli žádnou dodávat.)

Konzervace mražením
 
Zmražením několika dávek kojencovy stravy ušetříte mnoho času. Nejlépe se mi osvědčilo navařit zvlášť hrnec zeleniny a zvlášť hrnec masa, rozmixovat a nadávkovat do tvořítek na led. Jakmile zmrznou, vyklopím je a přendám do plastových krabiček (od zmrzliny) dle druhu zamraženého.
 
Když pak chci dát dítěti jídlo, vezmu několik kostek dané zeleniny, kostku masa, rozmrazím a dám vařit malou bramboru, trochu rýže nebo těstovin. Rozmixuji a podávám.
 
mražené příkrmy