Pomalu začínají Velikonoce a s nimi snad konečně jaro. Dnes tedy přinášíme tipy, jak si jarně vyzdobit byt a jak vyráběním ozdob zabavit sebe i děti na celý den. I když se něco rozbije a ozdoby třeba nebudou tak dokonalé, jak bychom si představovali, budeme mít radost ze společně stráveného času a děti budou pyšné, že pomohly nachystat byt na svátky.
 

Barvení vajíček

 
 
 
Protože jsou vajíčka křehká a je velice snadné je rozbít, tak máme dvě možnosti, jak vajíčka zdobit s dětmi.
Buď si pořídíme polystyrenová vejce, která jsou nerozbitná a děti si je mohou nabarvit jak chtějí, omotat je bavlnkou nebo z nich vyrobit třeba včelu.
Druhá možnost je připravit si zásobu vyfouknutých nebo natvrdo uvařených vajíček a počítat s tím, že se jich velká část rozbije. Také je lepší, když vyfouknuté vajíčko připevníme na špejli, kterou zapíchneme například do polystyrenu nebo ji upevníme modelínou. Jednak se vajíčko lépe barví a barva se hned nerozmaže a také je menší riziko rozmáčknutí vajíčka neopatrnou manipulací.
 
Nejjednodušší možnost je vajíčka obarvit. Aby to pro děti bylo zábavnější a navíc aby se do vajíček nedostala žádná chemická barviva, můžeme zkusit barvit přírodními materiály, z nichž velkou část máme doma.
 
ŽLUTOU barvu dostaneme díky koření kurkuma. Do menšího hrnce dáme 300 ml vody a dvě lžíce kurkumy. Povaříme asi 10 minut, potom přidáme lžíci octa a špetku soli a přidáme vejce. Necháme tak dlouho, jak moc sytou barvu chceme mít.
ČERVENOU barvu získáme díky červené řepě, kterou nakrájíme a dáme vařit. Potom slijeme vodu, opět přidáme ocet a sůl a položíme vajíčko. Ocet se přidává, aby barva na vajíčko lépe chytla, proto je také lepší před použitím vajíčko umýt octovou vodou.
ZELENOU barvu můžeme využít z mladého ječmene. Do 300 ml dáme dvě lžíce ječmene, povaříme a vložíme vejce.
MODROU nám dají borůvky (stačí mražené nebo kompot). Opět povaříme, slijeme a vajíčka necháme louhovat tak dlouho, dokud nám odstín barvy nebude vyhovovat.


Výzdoba

Kuřátka – na kuřátka můžeme spotřebovat rozbité skořápky – ideálně ty, které jsou alespoň přibližně napůl. Dovnitř skořápky dáme vatu, na které namalujeme nebo nalepíme očička a zobáček.
 
Květiny z papíru – potřebujeme barevný papír, nůžky a lepidlo. Vystřihneme a slepíme květiny podle naší fantazie a nakonec je přilepíme na špejli. Hotové ozdoby můžeme dát do vázičky, zapíchnout do květináče, nebo s nimi ozdobit další dekorace.
 
 
Vajíčka – z barevného papíru vystříháme šest vajíček (nakreslíme si sami, nebo na internetu najdeme šablonu, všechny přeložíme podélně napůl a slepíme k sobě. Nakonec provlékneme vrškem nit a pověsíme například na větvičky jívy, které dáme do vázy.