Prázdniny jsou v plném proudu a hodně z vás se určitě vrací z nějakého tábora, či se na něj teprve chystá. Tak jsme se rozhodli věnovat dnešní článek právě táborům a jejich druhům. Třeba vás inspirujeme na příští prázdniny.
 
ZAHRANIČNÍ
Tábory v zahraničí pořádají různé jazykové školy, cestovní agentury nebo třeba domy dětí a mládeže. Většinou se jezdí k moři, takže si užijete koupání, válení na písku a když budete mít štěstí, tak i spoustu sluníčka. Další výhodou je i to, že poznáte jiný stát a projdete si aspoň nejbližší město, případně i pár památek.
 
S VÝUKOU JAZYKŮ
Tyto tábory se konají buď v České republice, nebo v zahraničí. Nejčastěji jsou zaměřeny na výuku angličtiny, ale najdete i tábor, kde vás budou učit čínsky. Většinou se můžete těšit na rodilé mluvčí a výuku zábavnou formou. Samozřejmě většina účastníků budou Češi, proto je tábor vhodný spíše pro děti a začátečníky, které by naopak spíše stresovalo, kdyby se ocitli mezi samými cizinci. Každopádně je výuka určitě zajímavější než jen sezení ve škole.
 
 
SKAUTSKÝ
Tábory většinou navazují na celoroční program skautů, takže je určitě lepší, když dítě začne nejprve chodit na schůzky a teprve potom, co alespoň trochu zná ostatní děti, jede na delší tábor. Samozřejmě záleží také na povaze dítěte, některé se rychle seznámí a nemají problém s delším odloučením od rodičů.
Tyto tábory jsou v méně komfortnějších podmínkách než ostatní, které jsme tu jmenovali – spí se ve stanech, sprcha je improvizovaná ze zástěny a hadice a místo záchodu jsou kadibudky. Děti se podílejí na přípravě jídla, úklidu a dalších činnostech, které na ostatních táborech zajišťuje personál. Také aktivity jsou o něco náročnější – často jsou připraveny noční nebo několikadenní pochody, různé zkoušky a bobříky odvahy a podobně. Pokud máte dítě dobrodruha, tábor si určitě užije!
 
 
PŘÍMĚSTSKÝ
Tento tábor je vlastně klasický s výjimkou toho, že dítě chodí spát domů. To je velká výhoda pro děti, kterým se často stýská po rodičích. Příměstské tábory jsou také různě zaměřeny, vlastně všechny tábory, které tu byly vyjmenovány (snad kromě skautského) existují i v příměstské formě.
 
SPORTOVNÍ
Sportovní tábory můžeme rozdělit na dva druhy. První je ve formě soustředění, kdy dítě celoročně navštěvuje nějaký sportovní kroužek, který má potom v létě týden, kde se děti sporu více věnují a do toho si užijí i ostatní táborovou zábavu – koupání, chození na výlety, táborové hry nebo večerní táboráky.
Druhá možnost je sportovní tábor, na který se může přihlásit kdokoliv. V přihlášce je většinou vyžadována informace, na jaké úrovni účastník tábora daný sport ovládá. Pokud si zvolí špatnou kategorii, tak si tábor tolik neužije – buď bude ostatní zdržovat tím, že sport neumí tak dobře jako oni, nebo, v druhém případě se bude nudit, pokud bude o hodně lepší než zbytek účastníků. Vzhledem k tomu, že se pořádají tábory i pro úplné začátečníky, pokročilé, případně pro téměř profesionály, neměl by být problém s tím, vybrat správnou úroveň.
 
 
RODINNÝ
Rodinné tábory mohou být buď klasické, nebo také zaměřeny nějakým směrem – buď sportovní, vodácké, nebo třeba zaměřené na výuku jazyka. Výhoda je samozřejmě, že může jet celá rodina, dětem se nebude stýskat a je možnost sebou vzít i miminka a menší děti, která by se jinak na žádný tábor nedostala, protože je většina omezena věkem.
 
Tak jaký tábor byste si vybrali vy? Na jaké jezdíte nejraději?