Před chvílí začal nový školní rok a s ním jsou tu i zápisy do různých zájmových kroužků. Stále ještě není pozdě se do některého přidat, a proto vám o nich dnes přinášíme základní informace. Některé budou teprve začínat, některé jsou od začátku září v plném proudu, ale nabízí zapojení po celou dobu trvání. Tak se podívejte, jaké máte možnosti.
 
1) HUDEBNÍ
Hudební kroužky mohou být buď pro skupiny (například zpěv), nebo pro jednotlivce. Dítě si vybere hudební nástroj, který ho zajímá a učí se na něj hrát. Většinou v rámci výuky absolvuje i koncerty dané školy (často se jedná o vánoční besídku, nebo vystoupení na konci školního roku), kam může pozvat své rodiče a známé, aby předvedl, co se za celou dobu naučil. Hudební školy organizují i účasti na různých soutěžích, které posouvají talentovanější děti dále.
 
 
2) SPORTOVNÍ
Prakticky jakýkoli známější sport najdete jako kroužek v nejbližším domě dětí a mládeže nebo v tělovýchovné organizaci. Případně se podívejte po sportovních klubech v okolí a tam budou informace ohledně náborů. V některých sportech je časté mít osobního trenéra, který trénuje žáka jednotlivě, jindy jde o celou skupinu, kde jsou děti podobných zkušeností v dané disciplíně a podobného věku.
 
Kromě klasického fotbalu, tenisu nebo plavání si dítě může vybírat i z různých tanečních stylů nebo třeba z airsoftu a dětské jógy. Stále oblíbenější jsou také kurzy sebeobrany, judo a krav maga. Dále jsou kroužky, které fungují mimo budovu jednotlivých organizací, jako je například lyžování nebo jízda na kole.
 
 
3) UMĚLECKÉ
Výtvarné kroužky jsou buď zaměřeny na nějaké konkrétní činnosti – například malování, vyrábění, různé ruční práce, keramika a podobně, anebo je to kroužek všeobecný, ve kterém si děti vyzkouší více z výše uvedených činností.
 
Můžeme sem zařadit i dramatickou východu, kde si vaši potomci vyzkouší, jaké je to být hercem. Kromě nacvičování a zkoušení různých her, se většinou učí i správně mluvit a procvičuje se paměť. Nacvičenou divadelní hru nakonec děti samozřejmě předvedou i rodičům.
 
4) OSTATNÍ
Každé dítě, kterého něco baví, najde pravděpodobně tuto činnost i ve formě zájmového kroužku. Může jít o přírodovědný kroužek, kde se seznamují s různými zvířaty a pracují s mikroskopy, počítačové, kde se učí pracovat s počítačem nebo třeba kurz vaření.
 
 
5) PRO NEJMENŠÍ
Všechny možnosti kroužků, které jsme zatím zmínili, byly spíše pro starší děti. To ale neznamená, že pro miminka nic není. Naopak. Od narození je pro ně nespočet možností, kam s ním mohou rodiče chodit a kde si zvyká na kolektiv a na nějakou organizovanou činnost.
 
Oblíbené jsou různá cvičení pro rodiče s dětmi, kde se na začátku děti jen různě převalují, později lezou, ale jakmile začnou rozumět a dospělé napodobovat, jsou pro ně připraveny kroužky, kde mohou malovat, hrát si s míčem, zpívat a cvičit. Činnosti se obyčejně často střídají, aby děti udržely pozornost celou dobu a nezačaly se nudit.
 
Kromě cvičení v hernách a tělocvičnách, jsou také plavecké kurzy pro všechny věkové kategorie. Tyto kroužky probíhají v bazénech, kde je teplejší voda, než v běžných plaveckých halách, aby malé děti nenastydly.
 
Malé děti, které rády objevují svět kolem sebe, budou bavit výukové kroužky. Ty jsou zaměřeny na konkrétní činnost (hudební, výtvarné nebo třeba čistě výukové pro předškolní děti), nebo učí podle různých výukových stylů (jako příklad můžeme uvést montessori kroužky).
 
 
Většina organizací, jako jsou rodinná a mateřská centra, sportovní kluby, domovy dětí a mládeže a další, nabízí první hodinu zdarma na vyzkoušení, případně vstup za jednorázový poplatek. Nemusíte tak platit kurzovné na celý rok, ale můžete s dítětem přijít, aby si nejprve zkusilo, jak mu výuka, lektor i celkové prostředí bude vyhovovat.
 
Rozhodně ale děti do ničeho netlačte, spíše je nechte, aby si našly to, v čem jsou dobré a co je opravdu baví. Stačí, že povinnou mají školní docházku, odpolední činnosti by měly být na to, aby si tam odpočinuly a načerpaly sílu na další školní den. J
Kam jste docházeli vy jako malí? A kam chodí vaše děti?