Zima je už v plném proudu a tak se určitě všem maminkám a tatínkům bude hodit pár tipů, jak naše malé nezbedy zabavit a unavit během tohoto studeného období.
 
HRY NA SNĚHU
 
K české zimě prostě neodmyslitelně patří lyžování, sáňkování, bobování, stavění sněhuláků, otisky těla do sněhu a koulování. Děti jsou na čerstvém vzduchu, fyzickou aktivitou a nízkou teplotou se unaví a dospělí se zase můžou pořádně vyblbnout a přitom můžou předstírat, že to dělají jen kvůli dětem. ☺ Základem je dobře se obléci, ideálně mít nepromokavou teplou kombinézu, zimní boty a dobře nasazené nepromokavé rukavice. Pokud je pod bodem mrazu, můžete dítěti obličej namazat mastičkami proti omrzlinám (jsou to přípravky, které neobsahují vodu, ale oleje). Jakmile se dítě promočí, jděte domů a převlékněte ho, abyste neriskovali nachlazení.
 
 
VÝLETY

I v zimě můžete navštěvovat místa jako zoologické zahrady, vyrazit na procházku k rybníku, nebo do lesa. Samozřejmě bude cesta sněhem o něco náročnější, ale odměnou vám pravděpodobně bude méně lidí a v zoo můžete trávit celý den procházením vytopených pavilonů. Určitě si ale odložte při vstupu, jinak se začnete potit a až vyjdete opět na mráz, bude vám zima a mohli byste se nachladit.
 
 
AKTIVITY DOMA

Přece jen se v zimě nedá být venku celý den jako v létě a někdy jsou takové mrazy, že je lepší zůstat doma. Tam můžete děti zabavit třeba uměleckou zábavou – vytáhněte štětce, tempery, vodovky a spoustu papíru. Dítě můžete obkreslit a samo se pak vybarví, nebo můžete všichni obtisknout svoje ruce a chodidla. Další možností je nastříhat barevný papír na maličké kousky a dítě je bude lepit na papír tak, aby z toho vznikl obrázek.
 
Také zkuste hrát různé společenské hry – pexeso, karty, nebo třeba puzzle zabaví vás i vaše ratolesti a kromě zábavy budete mít i hezky strávený společný čas.
 
 
Posledním tipem, co můžete dělat s dětmi doma, je asi možnost, která by vás hned nenapadla – je to úklid, ale ne ten běžný, ale nějaký navíc. Můžete čas strávený doma využít tříděním šuplíků, složením věcí ve skříni, sundáním záclon, seřazením hraček a podobně. I když to pro dospělé není zrovna zábavná činnost, většinu dětí baví, když si mohou hrát na dospělé a dělat jejich činnosti. Tak jim dejte na starost nějakou pořádně zodpovědnou práci a uvidíte, jak se budou snažit ji odvést co nejlépe.
 
VYRAZTE ZA KULTUROU

Když je venku příliš velká zima, ale vy nechcete být zavření sami doma, můžete vyrazit mezi další děti. Klasickou možností je využít různých dětských koutků nebo mateřských a rodinných center. Také existují divadla pro děti, kam můžete přijít i s novorozenci.
 
Hodně spolků pořádá zase různé akce pro rodiče s dětmi, například maškarní plesy, zábavné dny s nějakým tématem, kde si děti můžou společně hrát, soutěžit a dozvídat se nové věci a vy si zatím můžete odpočinout a povídat s dalšími maminkami.
 
 
Tak snad jsme vás něčím inspirovali a některou z výše uvedených aktivit díky nám vyzkoušíte. :)