Co vlastně víte o masopustu? Nejde jen o jednodenní maškarní průvod, nebo několikadenní záležitost. Celý masopust trvá od Tří králů, tedy od 6.ledna a letos končí 6.března (toto datum je pohyblivé kvůli Veliknocům). Jde o slovanskou oslavu konce zimy a blížícího se jara a také přípravu na velikonoční období.
 
Protože během vánoc i velikonoc se drží půst, je doba masopustu obdobím hodování. Odtud je i název „maso pust“, tedy příprava na půst. Je to tak i v jiných jazycích, například karneval je původně z italského carne levare (maso pryč).
 
Ačkoli v dnešní době už půst moc lidí nedrží, důvod k oslavě uvítá snad každý. A proto nás v tomto období čeká spousta maškarních průvodů, masopustních veselic nebo i zabijaček. Několik z nich vám tu sepíšeme, ale určitě se podívejte, kdy jsou akce ve vašem městě.
 
 

Na Slezskoostravském hradě proběhnou masopustní veselice 16.2. Návštěvníky čeká rej masek, spousta dobrého jídla, hudba nebo třeba ukázka lidových zvyků.
 
V Mokropsech se koná tradiční masopustní akce 16.2. a můžete se těšit na představení, tanec a na kapelu Masopustního jazzu.
 
V Třeboni budou masopustní oslavy 23.2. a pokud přijdete v masce, můžete získat i cenu.
 
V Milevsku  se letos koná již 157.masopustní průvod a oslavy budou trvat tři dny od 1.3. do 3.3. V programu je i olympijská štafeta, ohňové loutkové divadlo s hořícími loutkami, nebo vepřové hody a Masopustní rej.
 
V Děčínské zoologické zahradě se 2.3. pořádá už poněkolikáté soutěž o nejchutnější masopustní koblihu.
 
V Pražském Toulcově dvoře je oslava masopustu také 2.3. – bude průvod v maskách, tanec i zpěv a nebude chybět ani masopustní občerstvení.
 
2.března se bude slavit masopust i v Hrčavě. Uvidíte spoustu masek a na místě bude připraveno i tradiční masopustní občerstvení jako třeba zabijačkové výrobky, „placki“ nebo „miodula“.
 
V Krumlově bude masopustní veselí třídenní, začne 2.3. a bude trvat do 5.3. Opět nebudou chybět masky, průvod ani různorodá zábava pro návštěvníky.

A na závěr pro vás máme recept na masopustní koblihy.
 
 
Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 60 g másla, 2 lžíce rumu, 3–4 žloutky, 250 ml mléka, celé droždí (42 g), 1 vanilkový cukr, náplň (tužší marmeláda nebo povidla, maková směs), olej na smažení
 
Připravte kvásek (pokud používáte sušené droždí, tak vše rovnou smíchejte), přidejte ostatní suroviny, pořádně prohněťte. Těsto by mělo trochu lepit. Potom nechte přibližně 45 minut vykynout a můžete se pustit do koblih. Těsto vyválejte a na půlce si lehce naznačte kolečka skleničkou (nebo čímkoli jiným), kterou potom koblihy budete vykrajovat. Do každého kolečka dejte trochu marmelády, povidel, čokolády, nebo toho, co máte rádi) a přikryjte vše druhou polovinou vyváleného těsta. Nyní vykrajujte koblihy. Na vykrajování nepoužívejte nic ostrého, jinak se obě těsta dostatečně nespojí a marmeláda vyteče. Pro jistotu můžete koblihy po obvodu ještě pořádně přimáčknout prsty. Smažte v rozpáleném oleji – neměl by být moc horký, aby se koblihy stihly upéct i vevnitř, ale ani ne příliš chladný, aby se koblihy nenasákly olejem. V oleji musí plavat, takže počítejte s tím, že ho musí být opravdu hodně.
 
Zbylé těsto znovu nevyvalujte, ale můžete z něj udělat kuličky, nebo jiné tvary a ty po usmažení obalit ve skořicovém cukru.