Kniha Bylinkové pohádky od autorky Jany Burešové

 
Kde bylo, tam bylo, za sedmero horami a sedmero dolinami, vzklíčil v hlavě spisovatelky Jany Burešové nápad. Nenechala ho přerůst ostatními myšlenkami – pěkně si ho pěstovala, zasadila ho do úrodné půdy svojí představivosti, zalévala inspirací a krásnými slovy, až dokud z něho nevyklíčily rozkvetlé Bylinkové pohádky. Do své ucelené knižní podoby dorostly pod záštitou nakladatelství CPress.
 
Knihkupectví začátkem roku rozvoněla sbírka osmnácti neobyčejných pohádek. Naoko se podobají pohádkám před spaním, jaké známe od našich babiček a dědečků; v povědomých příbězích uvedených magickými formulkami bojují proti zlu a křivdě spravedliví králové, princové zápasí proti drakům nebo čarodějům, chytrým mládencům pomáhají kouzelné víly – odměnou nejednou bývá ruka samotné princezny.
 
02
 
Kromě kouzel a vynalézavosti se ale postavy dočkají i nečekané pomoci – léčivé bylinky dokáží zachránit i celé království! Všechny najdeme i v našem světě – v zahrádkách nebo na loukách – a skutečně pomáhají jakoby mávnutím kouzelného proutku.
Čtenáři, děti, rodiče i hlídačky se díky Bylinkovým pohádkám seznámí s účinky rostlinek jako je levandule, rozmarýn nebo řapík.
Ponaučení čeká na malé zvědavce nejen v obsahově bohatých příbězích, ale najdou ho i ve shrnutí na konci každé pohádky. To působí trochu nadbytečně, když čtenářovou úlohou přece je, aby sám objevil moudrost skrytou v pohádce. Je to zároveň největší radost a smysl samotného čtení. Kromě toho jsou díky závěrečnému shrnutí čtenáři ukráceni o možnost objevit v textu vlastní moudrost, těch se v pohádkách skrývá často víc než jen jedna jediná. Naopak odhalení zázračné bylinky z pohádky přijde na závěr každého příběhu vhod – autorka k názvům doplnila i kouzelnou vlastnost každé rostliny.
 
03
 
Všechny pohádky jsou přikrášleny hravými a veselými ilustracemi od známé výtvarnice Aleny Schulz. Ty dotvářejí příběhy ve dvou rovinách – před očima čtenářů se tak vybarvuje kouzelný svět plný děje, na druhé straně vidíme zmiňované bylinky na téměř realistických ilustracích. S jejich pomocí by se léčivé rostlinky daly lehce poznat i na zahrádce. Nejen ilustrace, ale i zajímavý nápad rozkvetlý v podobě poučných pohádek zaručuje, že knížka Bylinkové pohádky zažehne mezi čtenáři vavříny úspěchu.
Kniha Bylinkové pohádky, kterou napsala Jana Burešová a ilustrovala Alena Schulz, vyšla v roce 2019 v nakladatelství CPress v Brně. 
 
Knížku si můžete koupit tu.