Věk českých prvorodiček se pohybuje kolem třicítky a tak by se mohlo zdát, že mladší rodiče už jsou na vyhynutí. Proto si v tomto článku shrneme pozitiva mladých maminek a tatínků a kdo ví – třeba někoho z vás namotivujeme a mladých rodičů začne přibývat.
 
1) Rychleji se vžijete do nové role

Před chvílí jste bydleli u rodičů nebo s partou kamarádů, často jste byli celou noc vzhůru a nevynechali jste žádný hlučný koncert? Pak se nemusíte své nové životní role vůbec bát. Miminko vás nenechalo už dvě noci vyspat? Není problém, na to jste přece zvyklí. Už týden nemáte čas na uklizení bytu? Nejspíš jste si toho ani nevšimli, protože v chaosu jste žili doteď. Prostě jste ještě neměli čas na to stát se zodpovědným dospělým člověkem, který chodí spát v devět hodin a každý den setře prach.
 
2) Budete si spolu rozumět

Asi budete rodič, který častěji přimhouří oko. Nebo obě. Protože si ještě velmi dobře pamatujete, jak jste dostal tu poznámku za mluvení při hodině a jak vám hrozilo propadnutí z chemie. A až půjde vaše dcera na první párty, popřejete jí, ať si to užije a sami půjdete také.
 
Nad nejnovějšími módními výstřelky nebo nad novými slovy, které frčí mezi puberťáky, nebudete nechápavě kroutit hlavou, ale bude vám to připadat normální. A když budete mít štěstí, tak se za vás nebude váš potomek stydět před spolužáky a třeba vás nějakému představí.
 
 
 
3) Občas si vás spletou se starším sourozencem

Nikdy se vám nestane, že by si vás někdo spletl s babičkou. Naopak, při vyzvedávání ze školky se zeptají, jestli byste mohla příště vzít sestřičce náhradní punčošky.
 
4) Kariéra

Až se budete po mateřské vracet do práce, budou ostatní ženy teprve odcházet. Budete tedy o pár let napřed a můžete bez starostí budovat kariéru.
 
5) Kamarádky

Díky tomu, že jste zatím pravděpodobně jediná z vaší party, která má dítě, nemusíte se obávat spousty nevyžádaných rad od kamarádek. Naopak pro ně bude vše nové a vaše dítě jim bude připadat rozkošné.
Kromě toho vám budou vyprávět o svých single bezstarostných životech a vy se tak nemusíte obávat, že byste od narození dítěte řešila už jen maminkovské problémy. Vaše kamarádky vás budou stále držet v centru dění.
 
6) Hlídací babičky

Vaši rodiče sice stále pracují, ale díky tomu, že jsou mladí, mají spoustu energie. A pokud se vám podaří být první v rodině, která jim porodí vnoučka, máte pro své dítě privilegium nejrozmazlovanějšího miminka.
 
 
7) Druhé dítě

Pokud si pamatujete porod, patrně další dítě v dohledné (i vzdálenější) době nechcete. Díky tomu, že jste ale rodila mladá, máte teď spoustu let na rozmyšlenou, jestli podlehnete biologickým hodinám nebo ne. Jen si představte, že byste první dítě porodila ve 36 a nechtěla jedináčka. Musela byste zatnout zuby, potlačit vzpomínky na porod a pustit se do dalšího.
 
S tím souvisí i větší věkový rozdíl mezi dětmi. To je přece také výhoda! Až vaše první dítě půjde do puberty a už pro něho nebudete milovaná maminka, ale „matka“ a bude se odtahovat při vašem pokusu o objetí, budete mít doma miminko! Nejen, že tak máte někoho na mazlení, ale i nejdrsnější puberťák zjihne ze svého malého bratříčka nebo sestřičky. Díky tomu občas vyleze ze svého pokoje a tak budete moci rychle odnést kopce nádobí, které si tam už několik dnů syslí.
 
A výhody nekončí. Protože staršímu dítěti budete dopřávat poměrně dost svobody, možná začne i trošku toužit po pozornosti a třeba vám sám začne vyprávět, jak bylo ve škole a co je nového.
 
8) Užijete si život

Zatímco ve dvaceti si vaši vrstevníci vesele užívali bezstarostného mládí a vy jste přebalovala nemluvně, o patnáct let později se tyto role prohodí. Vaše kamarádky budou řešit první zoubky svých dětí a vy si můžete užívat. Cestovat, jezdit na koncerty a chodit za kulturou. Navíc už vyděláváte, takže jste ve výhodě oproti vašim dvacetiletým spolužákům, kteří si na vše museli šetřit z kapesného.
 
 
9) Více energie

Až půjdete se svojí ratolestí na hřiště, nebudete jen sedět na lavičce a zdálky monitorovat situaci. Budete se s ním klouzat, houpat a stavět pořádné hrady z písku. A nejen, že si s ním velice ráda budete hrát na skalpování indiánů nebo čajový dýchánek princezen, ale pravděpodobně sami budete vymýšlet příběh a vyrábět indiánské čelenky, aby byly co nejopravdovější.
 
Vždyť jste si ještě nedávno sami takto hráli a přestali jste jen proto, že se pro dospělého už nehodí skákat dokola kolem totemu. Teď to ale holt dělat musíte kvůli dítěti, že je to tak?

Co tedy z článku vyplývá? Být mladým rodičem je prima, tak jestli se vás to týká, dosyta si to užijte!
A vy, co nejste mladí rodiče, nezoufejte! Určitě jednou napíšeme i článek plný výhod těch starších, rozumnějších a rozvážnějších maminek a tatínků.