Léto je už neomylně tady a s ním i čas na pořádné dobrodružství. Co ale dělat, když do konce školní roku zůstává ještě několik dní a na prázdniny u babičky nebo na dovolenou u moře musíme ještě počkat? Pro malé čtenáře a čtenářky máme nevšední řešení – poutavý příběh z knihy Valentýnka a daleké kraje.
 
 
Napsala ji Ivana Peroutková, kterou podle jména určitě dobře znáte. Je autorkou mnoha dětmi oblíbených knižních sérií, jako jsou například příběhy o Aničce nebo záhady detektiva Frantíka. V těchto dnech přichází se svou nejnovější knížkou o Valentýnce, děvčátku s množstvím všetečných nápadů a zálibou ve skládání vlastních písní.
 
Tentokrát čeká Valentýnku léto plné zážitků – s rodinou se totiž chystá na dovolenou u moře. S nelehkým výběrem destinace pomůže rodině Ema Dolinová z cestovní kanceláře Obzor. Její práce se Valentýnce líbí natolik, že se rozhodne založit si vlastní cestovní agenturu přímo u sebe v podkroví. Při hře znovu nesmí chybět její kamarádi Jonáš, Péťa a Zuzka, každý z nich vymyslí vlastní katalog nezapomenutelné dovolené. Zábava děti pohltí natolik, že se rozhodnou vynést dětské nápady ven z podkrovního pokojíku mezi sousedy. Jen aby někdo dětskou hru znovu nepochopil příliš vážně…
 
 
Příběh podobně jako přechozí díl Valentýnka a narozeniny doplňují ilustrace Ivony Knechtlové. Je v nich vidět hlavně něžnou duši výtvarnice a cit pro příběh určený dětskému čtenáři. Ilustrace text často skvěle dotvářejí – ve spojení s příběhem krásně evokují atmosféru u moře, vůni slaného vzduchu i teplého písku pod nohama. Znovu nechybějí postavičky s typickými črty a jemné barvy, které čtenáři poznají například z knih o Anně ze Zeleného domu a dalších.
 
Nejnovější kniha o Valentýnce se může stát výborným dárkem za vysvědčení a příjemnou tečkou za školním rokem. Posloužit může i jako zkouška čtenářských dovedností prvňáčků, protože je určena dětem od sedmi let. Určitě však nebude nudit ani zkušenější čtenáře. Vyprávění postupuje plynule, čemuž pomáhají i krátké kapitoly s textem dostatečně často předěleným ilustracemi. Příběh díky tomu neunaví, právě naopak – nutí pokračovat ve čtení. Téma dovolených a hra na cestovní kancelář zase autorce poskytly efektní prostor na vsazení poznatků z geografie do příběhu, čeho se i skvěle chopila. Čtenáři se tak bez nucení, hravou a zábavnou formou dozvědí něco o Mayských pyramidách v Mexiku nebo o levandulových záhonech v Provence. Vědomosti doplní mapa světa na vnitřní straně knižních desek.
 
 
Kniha Valentýnka a daleké kraje je rozhodně vydařeným pokračováním knižní série. Nejnovější díl též dokazuje, že za dobrodružstvím neznámých krajin není nutné opustit svůj dětský pokojík – zvlášť pokud máte dostatek představivosti a v rukách knihu s nápaditým příběhem.
 
Kniha Valentýnka a daleké kraje, kterou napsala Ivana Peroutková a ilustrovala Ivona Knechtlová, vydalo nakladatelství Albatros v Praze v prvním vydání v roce 2019.
 
Můžete si ji zakoupit zde.