Moře se z břehu zdá být nekonečně široké a osamělé. Obzvlášť malému Jonášovi, kterému pohled na něj připomíná příběhy jeho dědečka. Rozhodne se proto postavit si loď a vydat se na plavbu až k bájnému místu, které zná z dědova vyprávění; až tam, kde se moře setkává s oblohou…
 
 
Ani vy nebudete věřit, na jaké místa se Jonášovi podařilo doplout. Ještě, že celou knihu provázejí ilustrace rozlévající se po rozměrných stránkách knihy, mezi kterými tu a tam plave text. Ilustrace svojí kouzelnou atmosférou a až surreálními výjevy dokáží vrátit i toho nejvážnějšího dospěláka do krajiny dětské fantazie. Jejich magické kouzlo citlivě vypráví krátký, ale určitě ne strohý příběh, pro jehož pochopení je potřeba dokořán otevřít nejen oči, ale hlavně srdce.
 
Autoři knihy jsou bratři Eric a Terry Fanovi. Terry kreslil obrázky letadel ještě předtím, než se naučil mluvit a později po nocích vymýšlel kouzelné příběhy. Erik má zase vášeň pro sbírání starých hodinek a kol. Oba vystudovali výtvarné umění a časem začali sepisovat a ilustrovat svoje fantastické představy do knih pro děti. Jejich prvotinou byla kniha Noční zahradník, která zatím do češtiny nebyla přeložena. První knihou pro naše čtenáře, je tedy kniha Moře potkalo oblohu.
 
 
Knížka zaujme už na první pohled svým nezvyklým rozměrem a bohatými ilustracemi. Její kouzlo však na obálce nekončí, ale teprve začíná. Tak trochu fantastický příběh je určený dětem od třech let, dojme ale i rodiče, kteří si s nimi budou číst. Citlivým způsobem hovoří o ztrátě blízkého člověka, ale i o překonávání smutku, který někdy trvá příliš dlouho. Příběh tak sice dojme, ale nevyděsí a zároveň dodá naději.
 
Kniha Moře potkalo oblohu, kterou společně napsali a ilustrovali Eric a Terry Fanovi, vydalo nakladatelství Albatros v Praze v prvním vydání v roce 2019.
 
Knihu si můžete koupit zde.