Chystáte se během Vánoc navštívit známé, kteří mají dítě a vy nevíte, co mu vybrat za dárek? Přesně proto jsme pro vás dnes nachystali tento článek, který slouží jako příručka pro ty, co si nevědí rady. Samozřejmě v ideálním případě je nejlepší se zeptat rodičů, co dítě potřebuje, co ho baví a čemu se věnuje. Stává se ale, že to z různých důvodů není možné a tak přinášíme nějaké tipy a rady, aby se vám povedl vybrat ten nejkrásnější možný dárek.
 

Miminko


Pro čerstvě narozené miminko jsou nejlepším dárkem plenky, které používá úplně každá maminka a kterých je stále nedostatek. Ideálně sáhněte po nějakých šetrných a pokud víte, že je rodina nakloněna ekologii, vyberte nějaké rozložitelné. Další možností je pořídit dárkovou kartu do drogerie, aby si mohli sami vybrat, co potřebují.
 
 

1 – 3 roky


Pro dítě, co už chodí a mluví jsou skvělým dárkem jakékoli výtvarné potřeby. Pokud vyberete nějaké snadno omyvatelné, budete mít u rodičů velké plus. Pokud vyberete cokoli se třpytkami, budete mít velké plus u dítěte. Skvělou volbou jsou barvy do vany i modelína do vany – pokud má tedy rodina vanu.
 

4 – 5 let


Předškoláci určitě uvítají puzzle. Pokud tušíte, jaký je jejich oblíbený pohádkový hrdina, určitě vyberte puzzle s tímto motivem. Originální a osobní dárek je nechat vyrobit puzzle z fotografie. Tak můžete darovat puzzle, ze kterých se složí vaše společná fotka nebo třeba fotka vašeho psa – všechny děti milují zvířata.
 
Také se určitě nespletete, když přivezete Duplo, nejlépe takové, ve kterém jsou postavičky, dopravní prostředky a zvířata. Holčičky budou nadšené z panenek a výbavy pro ně – oblečky, fén, žehličky, vana, postýlka a podobně.
 
 

6 – 9 let


Pro starší děti můžete koupit Lego nebo jiné stavebnice. Holčičky uvítají korálky, náramky, sponky, malovátka a další zkrášlovací pomůcky. Můžete sáhnout i po knížkách, pokud nevíte oblíbený žánr, tak raději vyberte nějakou nestárnoucí klasiku přiměřenou věku.
Skvělým dárkem pro celou rodinu jsou i různé deskové hry – mezi nejznámnější a nejoblíbenější patří třeba Activity, kde je i dětská verze, Dostihy a sázky, Ego, Scrabble, Double, pexeso (také se dá nechat vyrobit z vlastních fotografií) a další.
 

10 – 12


Kromě už zmíněných knih, her a Lega, můžete starším dětem darovat sluchátka (ty se vždycky hodí), holkám hřeben (třeba cestovní verzi) nebo náušnice (nějaké jednoduché, aby byla větší šance, že se strefíte do vkusu). 
 

13+


S dospívajícími (ani je už nemůžeme označit jako děti) to je těžší – začíná puberta a žádný dospělý jim nerozumí. Zkuste jim dát poukaz do kina, do drogerie nebo obchodu s oblečením. Zkusit můžete i nějakou kosmetiku, čím neutrálnější, tím lepší – takže třeba deodoranty bez výrazné vůně, krémy na ruce, šampony a kondicionér, sprchové gely, balzámy na rty atd. Dá se říct, že v této věkové kategorii už dárky začínají být podobné, jako pro dospělé. Děti se každopádně dospělé cítí a tak je potěší, že na ně návštěva tak také pohlíží.

Snad vám tyto tipy pomohly a až půjete příště na návštěvu k rodině s dětmi, pustíte starosti s dárky z hlavy. ☺