Vosí hnízda nebo včelí úly? Nebo třeba vosí úly a včelí hnízda? Je úplně jedno, jak tento druh cukroví pojmenujete. Tak či tak jde o jedno z nejtradičnějších cukroví, které se velmi často objevuje na českých stolech během vánočního období. A je to vcelku logické – chutná výborně, je nepečené a tedy rychle hotové a dá se obměňovat jak těsto tak i náplň. Díky tomu je vysoká pravděpodobnost, že si mezi variantami každý vybere. 
 
Pojďme se zaměřit na náplně a na pět různých možností, které by vás možná ani nenapadly vyzkoušet.
 
 
1) Alkoholová

Rum je u nás typický vánoční alkoholový nápoj, který má po ruce každá hospodyňka. Své místo má totiž ve spoustě cukroví a ačkoli se jeho nezaměnitelná chuť dá samozřejmě nahradit umělým aromatem, mnozí nedají dopustit na klasiku. A jaký další alkohol můžete do cukroví použít? Zaběr je dost široký – do másla s cukrem můžete přimíchat třeba vaječný likér, kávový likér, ale i mandlový likér. A klidně si můžete trochu zaexperimentovat a přidat pár kapek vašeho oblíbeného nápoje.
 
2) Ovocná

Máslo, cukr a rozmixované ovoce. Tak jednoduché a přitom to nabízí tolik možností – broskve, jahody, borůvky,… Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušet můžete i jen ovocnou šťávu. Cukroví bude více svěží a mezi záplavou dobrot z mouky, cukru a másla bude příjemná změna ochutnat něco ovocného.
 
 
3) Bez másla

Pokud máte alergii na laktózu, neznamená to, že byste se museli vzdát i oblíbeného cukroví. Jen do náplně místo klasického másla dejte třeba kokosový nebo sezamový olej nebo vyzkoušejte ořechová másla – arašídová, kešu, mandlová, zkrátka jaké máte nejraději.
 
4) Rychlé

Jestli už nemáte čas nebo chuť na mixování, šlehání a míchání, tak do úlu dejte jednodušše trochu marmelády. Uvidíte, že to bude chutnat minimálně stejně dobře jako máslové varianty a malá změna v záplavě máslových dobrot vám určitě přijde vhod.
 
 
5) Bez alkoholu

Ať už se chystáte posadit za volant, nebo chcete cukroví připravit i pro děti, pravděpodobně uvítáte variantu bez rumu. Sice by pár kousků nevadilo ani při řízení a ani pro nezletilé, ale jistota je jistota a aspoň se nebudete muset hlídat a klidně můžete sníst celou krabici.
 
Místo rumu tedy přidejte vanilkový puding, umělé aroma nebo třeba javorový či agávový sirup (jsou dost sladké, takže cukr už vynechejte). Zkusit můžete přimíchat i vaši oblíbenou kávu.

A jaké varianty děláte nejčastěji vy?