Technologie jsou stále důležitější součástí našich životů a jejich pole působnosti se nevyhýbá ani dětem nebo maminkám. S jakými výrobky jste se pravděpodobně setkali, které vám nejvíce usnadnily život a které novinky budou pravděpodobně využívat naši potomci, až se sami stanou rodiči?


Ultrazvuk

Využití technologií začíná už okamžikem, kdy žena otěhotní. Zatímco naše babičky měly těhotenských kontrol jen pár, dnes jsou maminky sledovány velmi často. Kromě kontrol přibyly i nové testy a aby měli nastávající rodiče o svém miminku perfektní přehled, mohou si koupit i domácí ultrazvuk, se kterým uslyší srdíčko kdykoli se jim zachce.
 

Dětské monitory

Asi největším strašákem každého rodiče je riziko náhlého úmrtí, na které v České republice zemře přibližně 25 dětí ročně (15 na Slovensku). Předcházet se mu dá mimo jiné i použitím monitoru dechu, který spustí alarm, pokud dítě přestane dýchat. Tyto monitory již používají i porodnice a některé je maminkám i půjčují.


Chůvičky

Chůvičky jsou mezi technologickými vynálezy už nějakou dobu a pravděpodobně je znají i generace rodičů, kteří jsou nyní již prarodiči. Dnes jsou ale přece jen na mnohem vyšší úrovni. Kromě zvuku chůvičky přenáší i obraz a fungují bezdrátově. Navíc některé z nich fungují i jako teploměr, umí zahrát ukolébavku nebo šetří baterii tím, že se aktivují až v případě, že se miminko vzbudí.


Kontrola krmení

V telefonu můžete mít přehled i o krmení dítěte. Speciální senzor, který se připne na lahev dokáže vypočítat množství tekutiny (příkrmu) i jeho teplotu a světelným efektem vás upozorní, kdy už je možné dítě začít krmit, aniž by se popálilo. Červená kontrolka se rozsvítí i v případě, že budete lahvičku držet moc strmě. Potom, co se dítě nasytí, aplikace vypočítá, kolik jídla dítě snědlo. 
 


Plenky

Zatímco naše babičky musely ručně prát bavlněné plenky, nyní mají maminky na výběr mezi velkým množství nejrůznějších možností. Kromě jednorázových plenek mohou využít i ekologické bavlněné plenky, jejichž použití je díky separačním plenkám, nepropustným kalhotkám a samozřejmě pračkám a sušičkám mnohem pohodlnější. Nejznámější značka jednorázových plenek Pampers navíc minulý rok představila senzor, který se připne na plenku a dá vám skrze aplikaci vědět, jakmile je potřeba plenku vyměnit.
 
Jste rádi za technologický pokrok, který vám usnadňuje každodenní život, nebo byste dali přednost životu postaru, kdy se spoléhalo na intuici a rady zkušenějších?