Byli jste zvyklí vždy na prázdniny sednout do letadla a užívat si dovolenou na pláži nebo prozkoumávat nové státy, ale letos je pro cestování tolik pravidel, které se navíc často mění, že přemýšlíte, jestli na prázdniny nezůstat radši doma? Pokud se bojíte, že by dovolená v Čechách byl nuda, máme pro vás tipy, jak si užít léto i jen v jednom státě.


Jděte k vodě


V horkých letních dnech je asi nejlepší variantou vyrazit k vodě. I v naší republice máme spoustu přehrad, umělých i přírodních koupališť nebo zatopených lomů, kde si budete připadat jako u moře.
 


Vyrazte za kulturou


Pokud bude zrovna chladněji, můžete vyjet na nějaký hrad či zámek, kde nabízí i program pro děti. Podívejte se také na letní divadelní představení či letní kina. Možností jsou také výstavy, galerie či muzea na téma, které vaši rodinu zajímá.


Sportujte


Trampolínky, tenis, golf nebo badminton? Na tom nezáleží. Vyberte si sport, uspořádejte turnaj a nechte děti vyrobit trofej pro vítěze. Na konec můžete uspořádat hostinu.


Návštěvy


Konečně máte čas vyrazit na návštěvu za všemi přáteli a příbuznými, ke kterým jste to přes rok nestihli. Udělejte si několikadenní roadtrip po republice, kde postupně navštívíte několik rodin. Pokud je cestou něco zajímavého, jako třeba park dinosaurů nebo zajímavé muzeum, přidejte ho do plánu.
 


Dožeňte resty doma


Jestli jste vždycky plánovali udělat na zahradě dětský koutek nebo jste už měsíce chtěli vymalovat, teď je na to správná doba. Udělejte plán, rozdělte povinnosti a pusťte se do toho.


Za zvířaty


Zoologických zahrad, zookoutků a farem je v naší republice opravdu hodně. Vyberte si ty, které vás nejvíce lákají a naplánujte si do nich celodenní návštěvu. Předem zjistěte, jestli nabízí něco navíc - krmení zvířat, komentované prohlídky, cvičení zvířat nebo třeba jízdu na ponících. Připravte se a můžete vyrazit.


Poznejte okolí…


Znáte opravdu dobře svoje okolí? Podívejte se na stránky města a zjistěte, jaké jsou na léto naplánované akce. Třeba na nich poznáte nové kamarády ze sousedství.
 


...nebo naopak něco úplně nového


Podívejte se na mapu a vyberte si místo, kde jste nikdy nebyli a které je od vás opravdu daleko. Pak si najděte zajímavosti v okolí, ubytování a vyrazte. Poznávání místa, které je od vašeho hodně odlišné (východ x západ, sever x jih, v horách x v nížině, velkoměsto x vesnice) bude skoro stejné jako cestování do zahraničí.