Na léto se těší asi většina dětí i dospělých. Tábory, plavání venku, přespávání pod širákem nebo ve stanu, dovolená u moře a dlouhé dny zakončené teplými večery u táboráku s černou oblohou plnou hvězd nad hlavou. Takhle idylicky ale léto vždy neprobíhá. Někdy se může pohodová scéna vmžiku změnit v téměř horor. Určitě tedy není na škodu si připomenout rizika a možná nebezpečí, které o prázdninách hrozí nejen dětem.


Sluníčko


Každý by chtěl mít opálenou pokožku a mnoho z nás se s ostatními předhánělo, kdo bude nejvíc tmavý. Dlouhý pobyt na přímém slunci má ale kromě opálení i negativní dopady. Kůže se může spálit nebo dojde k úžehu či úpalu. Vše z toho je velmi nepříjemné a navíc i celkem nebezpečné. Sebeopálenější vzhled za to rozhodně nestojí. 

A jak tomu předejít? Nezůstávat na ostrém slunci příliš dlouho, neopalovat se mezi 12-15 hodinou a používat ochranu ve formě slunečních brýlí, pokrývce hlavy a opalovacích krémech.


Utopení


I pokud jsou vaše děti skvělí plavci, nenechávejte je u vody bez dozoru. Ani dospělý by neměl jít plavat úplně sám. Ve venkovní vodě, navíc pokud nevidíte na dno, je rozhodně opatrnost na místě. Do vody nikdy neskákejte po hlavě a pokud nemáte vodu prozkoumanou, raději do ní neskákejte vůbec. Nepřeceňujte své síly a nesázejte se, že přeplavete celou přehradu tam a zpátky. Když už chcete dát tělu pořádně zabrat, plavejte kus od břehu.
 


Sucho a oheň


Pokud v létě rozděláváte oheň, dělejte to jen na povolených místech, kde jsou připravena ohniště a dohlédněte na to, abyste před odchodem místo opravdu důkladně uhasili. I jedna malá jiskřička může způsobit velké neštěstí. Stejně jako u vody tu platí, že dítě by u ohně nemělo být nikdy samo.


Hmyz


Hmyzu je v létě všude plno. Mouchy jsou sice otravné, ale jinak vám od nich nebezpečí nehrozí. V tom jsou horší klíšťata, komáři nebo včely a vosy. Pozor dávejte i při chůzi naboso. Nebezpečí hrozí totiž nejen od šlápnutí na hmyz, ale může se stát, že narazíte na rezavý hřebík, kousek střepu nebo třeba “jen” pěkně ostrý klacek.
 


Dehydratace


Když jste celý den u vody a dali jste si dvě zmrzliny, možná máte pocit, že žízeň nemáte. V horkých dnech je ale pití vody mnohem důležitější než jindy. Tak dohlédněte nejen na děti, ale i na sebe, že tělu dodáváte dostatek tekutin.