Jak co nejlépe připravit dítě na to, že už nebude jedináček? Jak asi sami tušíte, příprava na sourozence je velmi důležitá a čím lépe bude dítě nachystané, tím jednodušší pro vás potom sžívání bude. Pojďme se tedy podívat na nejčastější doporučení psychologů.
 


Oznámení a přípravu přizpůsobte věku dítěte


Pokud máte doma ročního či dvouletého človíčka, nejspíše vám nebude ještě úplně rozumět. Bude ale cítit vaše nadšení a pravděpodobně bude mít také radost. K vysvětlení pomohou také knížky, které se na toto téma zaměřují.


Zapojte svoje dítě do příprav


Pokud dítě necháte se podílet na nakupování výbavy, kočárku nebo dětského nabytku, bude se cítit nepostradatelný a nebude se cítit odstrčený. Můžete s ním konzultovat výběr jména a zvolte takové, na kterém se všichni členové rodiny shodnou. Nechte ho, ať miminku vybere hračku nebo ať rozhodne, jakou barvu plenek koupíte.


Velké změny


Pokud se dítě učí na nočník nebo spát ve vlastní postýlce, zkuste vše dotrénovat než se miminko narodí. Pokud to nestihnete, nic se neděje, ale dejte si pak v trénování pauzu, dokud se doma vše neuklidní. Je naprosto normální, pokud se starší sourozenec po narození miminka trochu vrátí ve vývoji - buďte tedy trpěliví a nezlobte se na něj kvůli tomu (nedělá to schválně).


Bavte se s ním o všem


Vysvětlete dítěti, jak to bude probíhat, když budete v nemocnici. Připravte ho na to, že budete muset na pár dní odjet, ale během té doby bude u babičky/tety/kamaráda. Bavte se s ním o tom, jak váš odjezd bude probíhat, vysvětlete mu, že porod může bolet, aby nebyl v šoku, když vás případně uslyší během kontrakcí. Čtěte knížky o těhotenství a porodu.


Trénujte s panenkou


Můžete pořídit panenku, na které dítěti vysvětlíte, jak to bude s miminkem fungovat.


Naplánujte si čas jen pro vás dva


Domluvte se, že si pravidelně uděláte čas jen pro sebe. Může to být každý den před spaním, kdy spolu budete jen vy dva, může to být při vyzvedávání ze školky nebo třeba během koupání. Také poproste příbuzné a přátele, aby při návštěvě po narození miminka nezapomněli i na starší dítě a chvíli si popovídali s ním (ne o miminku).


Nechte ho, ať se ptá


Dítě bude mít pravděpodobně mnoho otázek. Buďte trpěliví a dejte mu čas, ať si o všem popřemýšlí, ptá se na vše, co ho napadne a svěří se vám s tím, čeho se bojí.