Zatímco děti si s covidem poradí většinou lépe než dospělí, postcovidový syndrom vás může svými silnými projevy překvapit. S tímto syndromem se setká až čtvrtina dětí, které covid prodělaly.

V tuto dobu už děti nejsou infekční. Je možné, že příznaky samy během několika týdnů vymizí. Někdy je ale potřeba v boji s postcovidovým syndromem tělu pomoci léky.
 


Příznaky

Mezi nejčastější projevy patří únava, nespavost, neklidnost nebo neschopnost se soustředit. Dítě může mít kašel, bolest hlavy, svalů nebo kloubů, vyrážku nebo rýmu. Žádný z těchto příznaků není dobré podceňovat a doporučuje se vše konzultovat s dětským lékařem.


Covidové prsty

Dalším příznakem jsou takzvané covidové prsty, což jsou oteklé červené nebo fialové hrbolky, které svědí nebo bolí. Tento příznak by neměl být nebezpečný.


PIMS-TS

Mnohem vážnější je syndrom multisystémové protizánětlivé odpovědi, kdy tělo na covid zareaguje přehnaně. Tento syndrom je poměrně vzácný, ale může se objevit i 6 týdnů po prodělání covidu. Nejčastěji se projevuje horečkou, nevolnostmi, začervenalými oči nebo vyrážkou. V tomto případě je potřeba hospitalizace na několik týdnů. Syndrom je rizikový především pro srdce, ledviny nebo játra.

Postcovidový syndrom je nebezpečný a je potřeba s každým podezřením jít raději k lékaři. Čím dříve se podaří důvod dětských obtíží diagnostikovat, tím rychlejší je léčba a dítě má méně následků.