V České republice dlouhodobě přibývá dětí s nadváhou i obezitou a pandemie tento růst ještě o něco urychlila. V rámci EU se pohybujeme na předních místech, co se dětské nadváhy týče. Co je při prevenci nadváhy důležité?

Snídaně
Ne nadarmo se mu přezdívá nejdůležitější jídlo dne. Připravte dítěti chutnou a živinami nabytou snídaní. Příkladem může být bílý neslazený jogurt, musli a ovoce nebo ovesná kaše s ovocem a oříšky. Ze slaných snídaní určitě nešlapnete vedle s vajíčky, ať už na tvrdo, michanými nebo sázenými.

Voda
Nejčastější tekutinou, kterou dítě pije, by měla být voda. Pokud ji budete podávat dítěti od malička, bude na ni zvyklé a nebude mít s jejím pitím problém. Pokud je ve vaší lokalitě tvrdá voda, pořiďte si filtrační konvici. Také dohlédněte na to, aby dítě pilo dostatečně.

Svačiny
V ideálním případě chystejte dítěti svačiny předem. Snažte se připravit takové, které mu budou chutnat a zároveň nepůjde jen o prázdné kalorie. Pečivo vybírejte celozrnné, kupujte šunku s vysokým obsahem masa a vždy přidejte nějakou zeleninu nebo ovoce.

Jezte spolu
Pokud dítě chodí do školy a vy do práce, asi nebudou společné obědy úplně možné. Zkuste se ale společně u stolu sejít třeba na večeře nebo na víkendové obědy. Neberte si ke stolu telefon, nezapínejte televizi a nečtěte ani noviny. Soustřeďte se na jídlo, nespěchejte a jakmile budete plní, přestaňte jíst. 
 

Zakázané ovoce
…chutná nejlépe. Proto dítěti nezakazujte sladkosti a ani mu je nedávejte za odměnu. Sladkosti není potřeba jíst každý den a určitě je nemusíte mít doma do zásoby. Ale když si jednou za čas za kapesné dítě koupí čokoládovou tyčinku, k narozeninám bude chtít šlehačkový dort nebo vás na výletě požádá o zmrzlinu, určitě mu to zdraví neohrozí (samozřejmě pokud na něco z toho není alergické).

Cvičení
U cvičení je to jednoduché. Stačí, aby se dítě věnovalo sportu, který ho bude bavit. Může to být plavání, běh, fotbal, hokej, lezení nebo třeba tancování či balet. Nejdůležitější je, aby ho to bavilo a aby se necítilo do sportu tlačeno.
 
Všechny tyto rady můžete začít praktikovat klidně ještě dávno předtím, než se vám dítě narodí. Jestli už dítě máte, jde o způsob, jak zdravý životní styl v rodině o něco vylepšit. Pokud ale už řešíte obezitu či nadváhu, je nejlepší se o tom poradit s pediatrem, který doporučí nejvhodnější postup.