Život s malým dítětem je pro většinu žen nádherné období – celé dny tráví v přítomnosti svého nejmilejšího človíčka, sleduje jeho pokroky, stará se o domácnost a když má klidné miminko, může i hodně odpočívat. Negativa rodičovské dovolené se ale přesto najdou. Jedním z nich (a pravděpodobně nejčastěji zmiňovaným) je finanční stránka. Během mateřské a následně rodičovské dovolené má žena několikanásobně nižší příjem než během svého zaměstnání – příspěvek od státu je 6 100 Kč měsíčně, když ho žena pobírá 3 roky. Samozřejmě si může tuto částku navýšit až na 11 500 Kč, ale potom je podpora vyplácena pouze 2 roky.
 
Mnoho žen v této situaci hledá přivýdělek na mateřské dovolené a práce, které by mohla zastat i s malým dítětem. V článku si přiblížíme některé způsoby výdělku během mateřské a rozebereme, na co si dát pozor z právního hlediska a jak se vyhnout podvodům. 
 


Jak je to s právem?


Během mateřské dovolené není výše výdělku nijak omezena. Jen je třeba si dát pozor na práci u zaměstnavatele, kde maminka pracovala před nástupem na mateřskou dovolenou. Pokud pro něj chce pracovat, musí na novou smlouvu a musí vykonávat jinou práci, než dělala původně. Kdyby totiž pracovala na svoji smlouvu a tu samou práci, kterou dělala před porodem, přišla by o výplatu mateřské.
 
Přivýdělek na rodičovské dovolené je jiný, během rodičovské dovolené totiž není problém pracovat kdekoliv – klidně i u svého zaměstnavatele na stejné pozici, jakou má ve smlouvě. Rodič ale musí zajistit celodenní péči o dítě (ať už si najde hlídačku, dá ho do školky, nebo ho během práce bude hlídat babička). Jediné omezení je, že děti do dvou let mohou navštěvovat jakékoli předškolní zařízení na maximálně 46 hodin měsíčně. Pokud tuto podmínku rodič poruší, o příspěvek přijde.


Pozor na podvody! 


Maminky malých dětí si často hledají práci, kterou by mohly z velké části dělat z domova. Na to ale zareagovali mnozí podvodníci a tady si ukážeme, jak je poznat a jak se jim vyhnout. Jedná se často o manuální práce – skládání propisek, plnění obálek a podobně. Než ale dojde k samotné práci, chtějí od svých „zaměstnanců“ zaplatit nějaký poplatek. Vysvětlují to tím, že je potřeba službu aktivovat, nebo je třeba zaplatit startovací balíček, stáhnutí programu nebo materiálů a podobně. Zde je tedy jednoduché pravidlo: jakmile chce „zaměstnavatel“ cokoli zaplatit, jedná se s velkou pravděpodobností o podvod a nejlépe uděláte, pokud z této práce rychle vycouváte.


Co tedy ano?


Jaké jsou tedy seriózní možnosti práce pro maminky? Jsou to buď práce, které jsou možné dělat z domova (což ocení především maminky malých dětí), nebo zaměstnání, ve kterých si žena může sama naplánovat, kdy do práce přijde a jak dlouho tam bude (to může měnit například podle hlídání).
 
 home office
 
Práce z domova 
Asi nejlukrativnějším oborem, kde je možné pracovat odkudkoli, jsou informační technologie. Na to je ale potřeba programovat na velmi pokročilé úrovni. Další možnost je pro ty, kteří ovládají nějaký jazyk. Ti mohou hledat uplatnění jako korektor textů, překladatel, nebo třeba psát texty na zakázku. Následující zaměstnání není podmíněno speciálními znalostmi. Jedná se o práci operátora – buď aktivní volání zákazníkům a nabízení různých výrobků, nebo práce na pasivní lince, kde zaměstnanec přijímá telefonáty a potom se zákazníkem pracuje, domlouvá schůzky a podobně. Ještě je třeba zmínit, že hodně zaměstnavatelů u svých inzerátů neuvádí, že je možné po zapracování pracovat z domova, ale dá se s ním na tom domluvit. Mnoho maminek na mateřské dovolené objeví skrytý talent a začnou vyrábět šperky, doplňky do domácnosti nebo třeba hračky pro děti. Zkuste se inspirovat a třeba objevíte nový koníček, který vám také přinese nějaké peníze. Zájem o ručně vyrobené kousky roste a tak klidně můžete rozjet vlastní podnikání, do kterého se pustíte naplno až děti trošku odrostou. 
 
Práce s plánováním směn 
Druhou možností je práce, kde si zaměstnanci mohou směny plánovat podle svých možností. Díky tomu může maminka odcházet na směnu až potom, co dorazí domů tatínek a hlídání převezme, nebo v časech, kdy je dítě ve školce. Jedná se tedy o širokou škálu možností, protože takový systém práce umožňují prakticky všechny podniky, které mají non stop provoz. Ať už různé restaurační zařízení, hotely nebo obchody.
 
Pokud si troufnete hlídat více dětí, můžete si také přivydělat jako hlídačka. Stačí se zaregistrovat na www.hlidacky.cz a vyplnit si hlídačkovský profil. Ostatních maminek se ale nezapomeňte zeptat, jestli jim nebude vadit, že kromě jejího dítěte budete hlídat i to svoje.
 
Přejeme hodně štěstí s hledáním práce!