Každý rozchod je nepříjemná událost a situace je o to náročnější, pokud je ve vztahu také dítě.  Pokud jde o rozvod manželství, o dítěti automaticky rozhoduje soud. Jestliže partneři nejsou sezdaní a dokážou se domluvit, není nutné o péči rozhodovat u soudu.
 

Návrh na úpravu styku

 
Nejhorší je varianta, kdy se rodiče ohledně péče o dítě nedohodnou. V těchto případech je nutné, aby jeden z rodičů podal návrh na úpravu styku. Sepsat návrh pomůžou pracovnice z odboru sociální péče o děti (OSPOD) na úřadě ve městě, ve kterém má dítě trvalé bydliště. K podání návrhu je potřeba rodný list dítěte a potvrzení o příjmech rodiče. Návrh se následně odešle na soud, který přibližně do měsíce pošle předvolání. Do té doby mají oba rodiče právo na styk se svým dítětem, takže je nutné, aby se v tuto dobu byli schopní domluvit. Rodiče si navzájem nesmí bránit, aby vídali potomka. Samozřejmě pokud jde o malé dítě, které je plně kojeno, je třeba, aby s ním většinu dne byla matka.
 
Někdy dochází i k tomu, že jeden rodič vyhrožuje druhému policií a odebráním dítěte. Policie ale nemůže nijak zasáhnout a nemá pravomoc k tomu, aby dítě jednomu z rodičů odebrali. Pokud dítě není v nepřijatelných podmínkách, situace se musí vyřešit pouze domluvou rodičů a vyčkat, než dojde k pravomocnému rozhodnutí soudu.
 
Jiná situace ale nastává, pokud jeden rodič vyhrožuje únosem dítěte. Pokud o vyhrožování existují důkazy, vyhrožujícímu rodiči nemusí být umožněno být s dítětem o samotě. To platí i v případě, pokud je pravděpodobné, že rodič s dítětem chce přejet přes hranice. Bez souhlasu druhého rodiče je to totiž zakázané.

Péče o dítě po rozvodu


Pokud soud rozhodne o střídavé péči, znamená to, že oba rodiče se budou o dítě starat stejně. To může vypadat například tak, že jeden týden bude dítě u mámy a druhý týden u táty. U obou rodičů by mělo mít dítě svoje zázemí, oblečení, hračky a další potřeby. V tomto případě budou mít oba rodiče také stejné právo rozhodovat o všech věcech, které se jejich dítěte týkají. Proto v těchto případech není většinou stanovená výška alimentů a oba rodiče mají vyživovací povinnost k dítěti stejnou. Výjimka nastává, pokud jeden z rodičů vydělává výrazně více, než ten druhý.
 
Někteří odborníci se k této péči staví skepticky až odmítavě. Podle nich potřebuje dítě jedno zázemí a jedno místo, kde bude mít svůj domov. To, že dítě stále přejíždí mezi oběma rodiči podle nich způsobí nakonec to, že nemá zázemí nikde a získá pocit, že nikam nepatří. Navíc podle zkušeností dětí, které ve střídavé péči vyrůstaly, žijí „v kufru“ a než se pořádně rozkoukají a zabydlí, už se musí zase balit. Jako výhody se uvádí, že dítě má pravidelný kontakt s oběma rodiči, oba ho vychovávají a tak nepřijde ani o tátu ani o mámu.
 
Ve výsledku záleží na konkrétní situaci a rodičích, jestli se zařídí tak, aby dítě bylo šťastné a cítilo rodičovskou lásku od obou rodičů, nebo jestli se naopak bude cítit nepříjemně.

Jak to dítěti usnadnit?


Vlastní pokoj

Čím je dítě starší, tím je pro něj důležitější mít soukromí. V období puberty je tato potřeba nejsilnější a potomek ve svém pokoji často tráví drtivou část dne. Pokud je byt malý a vlastní pokoj není možný, je dobré pro dítě vyhradit alespoň část pokoje, kterou můžeme ohradit například závěsem nebo nábytkem. Také je důležité, aby prostor, který patří dítěti, byl skutečně jenom jeho a po dobu, kdy je u druhého rodiče, ho nikdo jiný nevyužíval (další děti, nový partner, návštěvy, atd). Dítě bude mít mnohem lepší pocit, pokud po týdnu přijede a všechny věci bude mít na svém místě a bude vědět, že jeho soukromí nikdo nenarušil.
 
Nepomlouvat

O bývalém partnerovi si můžeme myslet co chceme, ale stěžovat si je lepší svým přátelům. Musíme si pamatovat, že dítě je napůl z mámy a napůl z táty a pokud mu řekneme „Tvůj otec nestojí za nic.“ je to, jako bychom mu řekli „Ty nestojíš za nic.“. Je tedy dobré si své výhrady k druhému rodiči nechat pro sebe a místo toho se dítěte neutrálně zeptat „Tak jak bylo u tatínka?“. Když s druhým rodičem přestanete bojovat, neznamená to, že jste prohráli, vzdali se a nemáte hrdost. Znamená to, že děláte maximum pro to, aby z vašeho dítěte vyrostl vyrovnaný a zdravě sebevědomý člověk.
 
Nenahrazovat

Je velmi pravděpodobné, že si každý rodič časem najde nového partnera. Pro dítě to může být těžký okamžik, kdy se bojí o své místo ve vašem životě. Stejně jako je třeba dítě připravit na příchod sourozence, je dobré ho připravit na příchod nového partnera. Je důležité, aby dítě vědělo, že ho nepřestanete mít rádi a že pro vás bude pořád důležité. Proto si každý den najděte chvilku (například před spaním), kdy s ním budete o samotě a bude vám moci říct, co se stalo ten den zajímavého, co ho trápí a nad čím přemýšlí. Nenuťte své dítě, aby mělo rádo vašeho partnera. Čím víc ho budete do vztahu tlačit, tím víc se bude bránit. Je možné, že s ním nebude vycházet (a nemusí to být tím, že ho k tomu navádí druhý rodič, jak vás pravděpodobně hned napadne).
 
Pokusit se o dohodu

Protože každý z rodičů žije jinak a má doma nastavené jiná pravidla, dítě má u každého trochu jiný režim. Je ale dobré, pokud se rodiče dohodnou na alespoň základních věcech, aby dítě nemělo nakonec chaos v tom, co je správně a co ne.