Chytrá organizace kuchyně a spíže: Jak na to v pár krocích?
Ne nadarmo se říká, že kuchyně je srdcem domova – po ložnici je místem, kde za život strávíte pravděpodobně nejvíc času. Proto byste zde pořádek neměli brát na lehkou váhu.
Jak si úklid zjednodušit a zefektivnit? Klíčem je především správná organizace. V článku vás provedeme tím, jak se s ní popasovat.
První krok: Zvolte vhodnou strategii
Klišé o tom, že nepořádek v domácnosti vede i ke chaosu v mysli, je pravdivé. Abyste se doma cítili co nejlépe, nepodceňujte vliv uklizené kuchyně. Začněte tím, že zvolíte přístup, který vám více pomůže, než uškodí.
❌ Co nedělat: Nepokoušejte se zorganizovat celou kuchyni najednou bez jasného plánu. Chaos, který z toho vznikne, vás jen demotivuje.
✅ Místo toho raději: Postupujte systematicky a rozdělte si práci na menší úkoly podle časové náročnosti. Jeden den se zaměřte na skříňky, další na spíž. Budete mít přehled a získáte příjemný pocit úspěchu po každé dokončené části.
❌ Co nedělat: Nesnažte se uklízet zpaměti. Nechcete, aby se vám stalo, že nebudete vědět, co už jste uklidili a co vás ještě čeká. Můžete tak snadno na něco zapomenout a při příštím úklidu nemít jasný přehled o tom, co už je hotovo.
✅ Místo toho raději: Vytvořte si seznam úkolů a zařaďte tyto úkoly do své uklízecí rutiny. Seznam by měl být stručný a realisticky splnitelný, aby vás neodradil už na první pohled.
❌ Co nedělat: Nepokládejte věci náhodně na první volné místo, s myšlenkou, že se k tomu později vrátíte. Takový přístup způsobuje chaos a ztěžuje hledání věcí, když je potřebujete.
✅ Místo toho raději: Řiďte se logikou, že předměty, které používáte denně, by měly být na dosah ruky.
Když už máte svoji strategii, je čas pustit se do úklidu a dát věcem své místo. Pojďme na to krok za krokem.
Druhý krok: Začněte uklízet
Abyste se mohli vrhnout na organizaci, nejprve se musíte postarat o prach a špínu. Rozdělte si kuchyň na zóny, abyste na nic nezapomněli a zvládli vše postupně a popořadě.
Spíž
Vyprázdněte všechny police a otřete zaprášené povrchy hadříkem. Využijte jemný čistící prostředek nebo roztok vody a octa. Poličky vyložte voskovým papírem – bude se dát snáze utírat a nezničí vám poličky.
Pokud se vám vysypala mouka nebo máte všude zrníčka cukru, vysajte je a vyměňte papírové obaly z obchodu za kvalitnější, znovu použitelné nádoby. Předejdete tím riziku potravinových molů a vinných mušek.
Dřez
Mít čistý dřez, ve kterém se nehromadí nádobí, vám usnadní celkovou organizaci a úklid. O to víc, když do své rutiny zapojíte návyk mýt použité nádobí průběžně během vaření. Po jídle je stačí jen otřít suchou utěrkou, vrátit na své místo a máte hotovo za pár minut.
Pro základní odstranění nečistot můžete použít také přírodní čistící prostředky, jako je ocet. Ten vám pomůže zejména tehdy, pokud se potýkáte s vodním kamenem. Na nerezový dřez můžete použít speciální přípravek na odstranění skvrn a vyleštění povrchu.

Adéla Kubištová
Expertka na úklid
- V kuchyni nás nejvíce trápí mastnota a vodní kámen. Běžnou údržbu zvládnete se saponátem s vodou a mikrovláknovou hadřičkou. Já ale moc ráda používám ekologické univerzální čističe, které i odmašťují.
- Na vodní kámen vybírejte vždy prostředky k tomu určené. Obzvláště pokud máte choulostivější dřez a baterie – černé, granit… Použít také můžete bílý ocet, ale nechejte působit jen chvíli a důkladně opláchněte.
- Zašlý granit vyčistí skvěle perkarbonát. Na nerezové materiály nikdy nepoužívejte hrubou stranu houbičky. Může dojít k poškrábání.
Skříňky a zásuvky
Vyjměte ze skříněk všechno ven, otřete je zevnitř vlhkým hadříkem a jemným čistícím prostředkem. Na dřevěné povrchy použijte čistič vhodný na dřevo, který nejen vyčistí, ale také ochrání dřevo před poškozením.
Lednice
Když chcete zorganizovat kuchyni i spíž, budete muset vyčistit a zorganizovat i lednici. Jak na to jsme pro vás sepsali v samostatném článku – ve zkratce je potřeba vyprázdnit lednici, umýt poličky a zásuvky jemným čistícím prostředkem nebo octem pro odstranění zápachu, a nakonec vše osušit.
Než všechny potraviny vrátíte do chladničky, zjistěte si, jaká teplota je pro ně ideální. Pokud máte malou lednici a potřebujete ušetřit místo, můžete např. kečup dát i do spíže. Chladnička se dá nastavit, ne každá police má však stejnou teplotu – proto si ji raději změřte a následně rozdělte věci tam, kam patří.
Nyní, když je vaše kuchyně čistá, je čas na samotnou organizaci.
Třetí krok: Organizace
Absolutní základ je naplánovat a vyhradit každé věci vlastní specifické místo. Když budete konzistentně udržovat daný plán, nebude se vám doma hromadit nepořádek. Jak by měl takový plán vypadat?
- Rozhodněte se, které předměty a spotřebiče nepoužíváte. Buďte k sobě upřímní: jak často používáte přístroj na smoothie? Možná jste ho měli celý loňský rok na kuchyňské lince, ale použili jste jej přesně jednou. Se všemi nepoužívanými věcmi vhodně naložte.
- Odložte sezónní předměty. Všechny sezónní věci odložte do samostatných nádob a dejte je tam, kde nebudou zabírat místo, třeba do sklepa či na půdu. Netýká se to jen vánočních ozdob – s blížícím se létem možná budete chtít častěji použít formičky na led, o to méně si ale budete dávat horkou čokoládu a čaj.
- Méně používané předměty, které si ponecháte a neotevřené potraviny vložte na hůř dostupná místa (zadní část poličky, vrchní část skříně apod.).
- Naopak věci, které používáte pravidelně, dejte na dosah ruky (dopředu nebo na poličku na úrovni očí).
Nejste si jisti, jak často věci používáte?
Možná vám pomůže tzv. krabicová metoda. Všechny věci dáte do krabice a během normálního
každodenního fungování je vyndáte až v čas, když je potřebujete použít. Tato metoda vám pomůže si uvědomit, jak často předměty potřebujete. Některé věci možná z krabice nevyberete měsíce a zjistíte, že se bez nich úplně obejdete.

Adéla Kubištová
Expertka na úklid
Každá věc má své místo, pokud nebudete mít přehled, sklouznete velice rychle k hromadění. Potřebujete všechny ty barevné hrníčky, nebo desítky krabiček na jídlo, kterým třeba i chybí vršek? Podívejte se i na tohle. A udělejte rázný krok. Já takto poslala dál dětské plastové nádobí, které máme doma už zbytečně. Využilo se na zahradě v pískovišti.
Při organizování kuchyně je tedy důležité zamyslet se i nad tím, co všechno v ní vlastně potřebujete. Zde platí jednoduché pravidlo: upřednostněte kvalitu před kvantitou.
Pokud je to možné, snažte se nakupovat produkty ve vyšší kvalitě, aby se tak rychle neopotřebovaly a nemuseli jste je často obměňovat. Má to i další plus – nemusíte uklízet tolik věcí, když jich budete mít pouze pár.
Věděli jste?
Ze shromažďování věcí se umí vyvinout i chronický problém. Pokud cítíte, že nezdravě lpíte na neživých objektech, snažte se nad situací včas získat kontrolu.
Zde jsou naše praktické tipy pro organizaci:
- Organizéry jsou váš nejlepší kamarád, zvláště pokud potřebujete ušetřit prostor. Pořiďte si příborník, držák na poklice a talíře nebo jiné organizéry, které se budou hodit právě do vaší kuchyně.
- Využijte prázdné plochy. Máte prázdnou zeď? Přidejte na ni poličku. Je vaše spíž prostorná a rohy jsou prázdné? Udělejte z nich úložný prostor.
- Nezapomeňte na bezpečnost. Pravděpodobně nikdo z nás nedává nože do skříněk čepelí napřed, avšak dejte si pozor i na to, zda nedáváte věci do skříněk nebezpečně na okraj. Šetřit místo je skvělé, pokud to není ohrožující.

Adéla Kubištová
Expertka na úklid
- Používejte celou výšku skříněk. Ideální jsou rozdělovací police, které vám umožní využít celou výšku a stohovat na ni jak nádobí, tak potraviny.
- Využijte závěsné lišty nebo košíky na police – já v nich uchovávám utěrky, folie, alobal a další náčiní k vaření.
- Pokud hodně bojujete s místem, podívejte se po skládacích cednících, odměrkách. Nebo volte multifunkční náčiní – pánev, kterou využijete i do trouby jako pečicí nádobu apod.
- Veškeré suché potraviny a koření dejte do uzavíratelných, znovu použitelných nádob. Nemusíte tak mít zásuvku poloprázdných sáčků, které se mohou snadno roztrhnout a zašpinit celou skříňku. Dejte si pozor už při koupi – mnoho koření s mlýnkem na sůl či pepř se nedá znovu doplnit a je nutné jej vyhodit.
- Vyberte si vhodné nádoby na koření a suroviny a oštítkujte je. Průsvitné nádoby vám poskytnou okamžitý přehled, zda vám nějaká ingredience dochází. Díky štítku stačí nádobu do budoucna jen doplňovat stejnou surovinou, nemusíte ji pokaždé umývat.
- Pravidelně revidujte. Jednou za měsíc si projděte zásoby a proveďte rychlou kontrolu, zda není třeba doplnit nějakou přísadu nebo vyhodit poškozené nádobí.
Tip od Hlídačky.cz
Skvělý nápad je dát si na linku kuchyňské utěrky, houbu a základní čistící prostředky. Když se vám něco rozlije nebo rozprskne jídlo na sporák, potřebné pomocníky budete mít po ruce a okamžitě nečistotu otřete. Nemusíte pak hledat způsoby, jak vydrhnout zanesenou špínu.
Vyhraďte si denně pár minut a ušetříte hodiny času
Toto základní uklízecí pravidlo je klíčem k efektivitě. Když si denně najdete 5 minut k údržbě kuchyně a na nejzákladnější úkoly, připravíte si skvělý základ k tomu, aby se u vás nepořádek dlouhodobě nehromadil.

Adéla Kubištová
Expertka na úklid
Pokud chcete v kuchyni udržet pořádek, řiďte se pár základními pravidly. Po každém vaření, použití nádobí vše ihned ukliďte, umyjte/dejte do myčky.
Hezký dřez zůstane, pokud jej budete po použití utírat do sucha. Nebude se vám tolik usazovat vodním kámen. Každý den mám jednu hadru vedle dřezu a používám již automaticky.
Pamatujte, utěrka není multifunkční hadr – ta by měla zůstat pouze na utření nádobí/rukou. Na úklid mějte samostatnou hadru. Pokud vám není příjemný pohled na ranní špinavý a plný dřez – dejte si každý večer 5 minut, kdy vše uklidíte a umyjete. Ráno bude hned příjemnější.
Hezký dřez zůstane, pokud jej budete po použití utírat do sucha. Nebude se vám tolik usazovat vodním kámen. Každý den mám jednu hadru vedle dřezu a používám již automaticky.
Pamatujte, utěrka není multifunkční hadr – ta by měla zůstat pouze na utření nádobí/rukou. Na úklid mějte samostatnou hadru. Pokud vám není příjemný pohled na ranní špinavý a plný dřez – dejte si každý večer 5 minut, kdy vše uklidíte a umyjete. Ráno bude hned příjemnější.
A jaké jsou vaše tajné triky pro úklid kuchyně? Podělte se s námi do komentářů na Instagramu nebo na Facebooku.
Článek byl napsán bez jakékoli spolupráce s e-shopy či jinými komerčními subjekty uvedenými v textu. Odkazy jsou pouze pro inspiraci čtenářů.
Článek byl napsán bez jakékoli spolupráce s e-shopy či jinými komerčními subjekty uvedenými v textu. Odkazy jsou pouze pro inspiraci čtenářů.