Každý rodič přemýšlí nad tím, čím jednou jeho malý poklad bude a chce mu samozřejmě dát to nejlepší, aby jeho start v životě byl později o to jednoduší. Díky tomu, že žijeme ve světě, kde vycestovat do zahraničí není žádný problém, časem ho napadne i otázka „Kdy je dobré začít s výukou cizího jazyka?“ Na tuto otázku jsme se zeptali Vitalin Maydich, ředitelky jazykové školy Keytone.

Čím dříve, tím lépe

Dnešní svět se vyvíjí neuvěřitelnou rychlostí dopředu. Postupy, které byly ještě nedávno naprosto nepřípustné, se dnes ukazují jako velice efektivní. To platí i pro učení cizích jazyků. Podle Maydich mezi rodiči stále existuje názor, že dítě, které neumí ještě ani mateřštinu nemá cenu učit cizí jazyk. A to je špatně. Rodiče si neuvědomují, že dítě je nejvnímavější v raném věku, kdy zkoumá a poznává svět. Proto je s nimi dobré pracovat už od malička.

image

I anglická ukolébavka má smysl

Rozhodně nepřistupujte k cizímu jazyku jako k povinnosti. Ale po malých krůčcích. Začněte například pouštěním anglických ukolébavek ležícímu miminku, kterému se tak v mozku vytváří prostor pro budoucí slovní zásobu. Občas přidejte nějakou jednoduchou říkanku a v batolecím věku už třeba i krátká videa. „Prostě nikdy není brzy,“ říká Maydich, která se výuce jazyků věnuje už 15 let. Podle jejich zkušeností je už rok a půl staré dítě schopné komunikovat s lektorem, kterého ale nevnímá jako lektora, ale jako další poznávání okolního světa. „Největší úspěchy zaznamenáváme právě s dětmi, které k nám do školy rodiče dovedli už ve velice brzkém věku cca rok a půl,“ doplnila.

image

Dvě mateřštiny? Proč ne?!  

Do šesti až sedmi let děti jazyk prakticky vůbec nerozlišují. Bilingvní dítě začne větu v jednom jazyce a končí v druhé – to není vůbec špatně. Až okolo šestého roku začne samo přepínat podle toho, s kým mluví. Existují názory, že pokud s výukou cizího jazyk začneme brzy, omezíme tím slovní zásobu jeho mateřštiny. „S tímto názorem se často potkávám a snažím se ho vysvětlit takto. Malé děti přijímají vědomosti jako houba. Návyky obdržené v raném věku se projeví až v pozdějším období. Možná se ze začátku může zdát, že mají s češtinou problémy, tak na konci k nám rodiče chodí s tím, že jejich děti se nejednou plynule rozmluvili jak anglicky, tak česky – mají dvě mateřštiny a to je skvělé,“ řekla Maydich, ředitelka jazykové školy Keytone.