Ráda tvořím a ještě raději, když vytvořím něco užitečného. V časopise „Praktická žena“ mě zaujala výroba kytiček z drátku a laku na nehty. Principem je udělat z drátku očko, na které potom opatrně natahujete blanku laku na nehty. Výsledkem jsou něžné kvítky, které můžete připevnit jako ozdobu k dárku, můžete z nich udělat spony do vlasů, věnečky, bytové dekorace apod. Jelikož jsme byli asi za měsíc zvaní na svatbu, rozhodla jsem se udělat dceři, která měla jít za družičku, věneček.
 
 

Co budete na výrobu květů potřebovat:

  • laky na nehty 
  • silný fix 
  • nůžky (na silnější drátek zahradnické nůžky či kleště) 
  • chirurgickou rukavici (chcete-li své ruce uchránit kapek laku na nehty) 
  • na ozdobení můžete použít korálky nebo pestíky 

 

1. krok

P1200463

Asi 15 cm od okraje obtočte drátek kolem fixu, přidržte oba konce drátku a párkrát zatočte fixem.

 

2. krok

P1200460

Opatrně vysuňte fix a těsně vedle prvního vytvořte další očka.

 

3. krok

P1200464

Vytvořená očka ohněte o fix. Velmi to dopomůže líbivosti výsledného tvaru.

 

 4. krok

P1200465

Štěteček laku veďte bokem, pomalým tahem. Lakem nešetřete.

 

5. krok

P1200466

Hotový výrobek nechte uschnout ve skleničce s krupicovým cukrem.

 

Během vlastní výroby jsem narazila na několik úskalí

První z nich byla nemožnost sehnat v okolí mého bydliště bižuterní drátek průměru 0,3 mm. Lenost se však, tentokrát, obrátila v můj prospěch, protože jsem zjistila, že bytelnost drátku o průměru 1,6 mm a tím pádem i mého výrobku, zajišťuje jeho existenci. Věneček pro dceru je zkrátka věcí, se kterou nutně musí přijít do kontaktu. Bohužel i svými ručičkami.

Pokud máte podobný problém jako já, doporučuji i znásobit vrstvy laku na jednotlivých očkách. Avšak buďte opatrní a nový nátěr dávejte až po zaschnutí předešlého, jinak se blanka roztrhne. U drátku 0,3 mm předpokládám nejen snazší manipulaci, ale i snazší natahování blanky v důsledku přiléhavějšího spoje drátků a celkovou působivější křehkost kytiček.

Dalším problémem bylo postupné vysychání laků na nehty. Doporučuji si koupit laky z výprodeje, obzvlášť když budete tvořit více kytiček. S novým lakem se tvoří nejlépe.

Asi i kvůli větší tloušťce drátku jsem očka po obtočení kolem fixu smáčknutím mezi prsty zúžila a až poté ohnula přes fix. Blanky se tak tvořily lépe.

Tedy s chutí do toho. Přeji vám hodně úspěchu a kreativity!