Plánujete s dětmi o podzimních prázdninách někam vyrazit? Chcete něco zažít a chcete, aby to bavilo i vaše děti? Pak mám pro vás rovnou několik tipů.

Interaktivní muzeum vědy „Pevnost poznání“ v Olomouci (pro děti 4+)

Expozice:

Věda v pevnosti

Architektonicky unikátní stavba nynějšího muzea sloužila v roce 1857 jako dělostřelecký sklad. V této expozici se dozvíte něco o historii dobývání Olomouce a mnoho dalšího.

 

Živá voda

Možnost prozkoumat vodní tok od pramene po ústí do moře a živočichy, kteří tam žijí. Seznámení s modelem vápencové podmořské jeskyně, zátopovým modelem Olomouce.

 

Rozum v hrsti

Zde vás čeká osmimetrová maketa mozku s projekcí neuronové sítě, logické hry, šifry, hlavolamy, 3D piškvorky a další.

 

Světlo a tma

Zde se dozvíte, jak vzniká světlo, bude vám objasněna podstata světelného záření, můžete se podívat na model oční bulvy a vyzkoušet si náhled na svět očima mouchy.

 

Vědecká výtvarka

Je propojení vědeckých disciplín s tvořením.

 

Digitální planetárium s krátkými naučnými filmy, které spadá pod expozici světlo a tma.

www.pevnostpoznani.cz

Vlastivědné muzeum v Mohelnici (pro děti 3+)

mohel-chov08

Ve vlastivědném muzeu v Mohelnici bude do 15. 11. 2015 probíhat výstava „Když jsem já sloužil to první léto…“ o chovu hospodářských zvířat. Nebude chybět sbírka předmětů ztvárňujících zvířecí motivy v lidovém umění. Výstavu provází mnoho interaktivních her, pomocí kterých mohou nejmladší účastníci výstavy poznávat život hospodářských zvířat.

www.muzeum-sumperk.cz/index.php?item=zarizeni/muzeum-mohelnice/vystavy/&viewprogram=977

Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm (pro děti 3+)

valmez9377

Zde se můžete těšit na dřevěné městečko, valašskou vesnici, dále na expozice věnované řemeslům a dopravním prostředkům i na domácí zvířata. Od 27. 11. bude v areálu muzea rozsvícený vánoční strom, a pokud si přejete Mikulášský podvečer strávit trochu netradičně, můžete ho zahájit prohlídkou muzea (14:00 až 19:00) s mikulášskou nadílkou.

www.vmp.cz

Zámek a park Lešná u Valašského Meziříčí (pro děti 3+)

lesna

K dispozici jsou návštěvníkům dvě stálé expozice. V první části jsou veřejnosti představovány historické pokoje rekonstruované dle fotografií z přelomu 19. a 20. století, vybavené původním mobiliářem. Druhá část expozice je věnována enviromentální výchově. Seznamuje návštěvníka s využitím dřeva v historických interiérech. Dále je expozice věnována historickým parkům a životu stromu. Prohlídky trvají příjemných 30 minut.

www.muzeumvalassko.cz/objekty/zamek-lesna

Muzeum hraček Ostrava

hrackyostrava

Muzeum hraček v Ostravě vám nabízí k zhlédnutí exponáty z více než 60 zemí, přičemž nejstarší hračky pochází z poloviny 19. století. Vystavené předměty jsou rozděleny do tří sekcí: Staré hračky, Disneyana a Sběratelství. Přičemž sekce Sběratelství se neustále obměňuje.

www.muzeumhracekostrava.cz