Plánujete s dětmi o podzimních prázdninách někam vyrazit? Chcete něco zažít a chcete, aby to bavilo i vaše děti? Pak mám pro vás rovnou několik tipů.

Muzeum hry v Jičíně (pro děti 3+)

Stálá expozice nabízí čtyři možnosti prohlídky. První z nich je vlastivědná expozice, zachycující historický vývoj a přírodu Jičínska. Je to expozice tradiční s popisky exponátů, případně podrobnými texty k danému období.

Druhá, vedená do nedostavěné věže kostela, je založena na zážitku. Pro každý ze sálů byl vybrán charakteristický prvek, který je předmětem aktivity či herní situace. Můžete si tak vyzkoušet mletí na kamenném mlýnku, předení nitě na kolovratu, zahrát si loutkové divadlo nebo si vyzkoušet psaní ve scriptoriu. Tato prohlídka je moderována průvodcem.

Třetí z cest vede k arkádovému nádvoří, kde je chodba s krátkodobými výstavami. Může vás zavést také do moderní herny, kde si lze z jednotlivých herních fragmentů sestavit dámské kostýmy různých období nebo z jiných dílů sestavit různé podoby jičínského náměstí. V herně se také nachází Skříň otázek obsahující soubory různých předmětů, vztahujících se k sálům expozice.

Čtvrtá cesta rozvíjí téma Albrechta z Valdštejna. Během prohlídky navštívíte tři sály, z nichž nejzajímavější je Konferenční salonek připomínající rok 1813 a jednání protinapoleonské koalice. Návštěvníci si mohou vyrobit hůlku ze stočeného papíru, podobnou té, jakou má vévoda z Valdštejna na všech vyobrazeních v jičínském muzeu. Hůlka je klíčem, který za pomoci mapy rozkrývá další příběhy a tajné zámky. Někde slouží ke spuštění hudby, jinde k roztočení stroboskopu a nakonec je tím jediným klíčem, který otevírá tajnou komnatu.

Otevřeno denně (od 9:00 do 17:00) mimo pondělí. 28. a 29. října je z technických důvodů zavřeno.

www.muzeumhry.cz

Zámek Mníšek pod Brdy

Nabízí dva prohlídkové okruhy a spoustu prohlídek zaměřených na děti. Konkrétně ve středu 28. 10. proběhne „Pohádková prohlídka s princeznou Aničkou“ (v 10:30, 12:00, 13:30 a 15:15), ve čtvrtek 29. 10. „Putování za zámeckými skřítky“ (12:15 a 13:30), v pátek 30. 10. prohlídka „O zvířátkách zámeckých pánů“, v sobotu 31. 10. „Pohádková prohlídka se strašidýlky“ a v neděli 1. 11. opět „Pohádková prohlídka s princeznou Aničkou.“

V Prohlídce s princeznou Aničkou se děti stanou detektivy a v každé zámecké místnosti dostanou za úkol hledat skryté indicie a podle nich pohádku, která se tam ukryla. Mimo jiné si spolu s princeznou zazpívají známé písničky z filmů.

„Putování za zámeckými skřítky“ vašim dětem přinese setkání se s těmito skřítky v jednotlivých komnatách, kde se dozví něco o jejich příbězích. Prohlídkou je provede hodný skřítek Diblík Zádveřník.

V prohlídce „O zvířátkách zámeckých pánů“ se můžete těšit na zhlédnutí ložnic, dětského pokojíčku plného hraček, koupelny a pokoje pro dámu s miminkem. Z výkladu je možné zjistit, kolik zvířátek se na zámku nacházelo, jaké zvíře je symbolem českých králů, jak se žilo zámeckým papouškům a kdy vznikaly první zoologické zahrady.

V Pohádkové prohlídce se strašidýlky se setkáte s milými a laskavými strašidýlky, jako je kouzelný džin barona Kasta nebo bílá paní Unwertová, která ráda uspávala miminka v kolébce, chovala je a zpívala jim.

Všechny tyto prohlídky je doporučené si zarezervovat.

www.zamek-mnisek.cz

Exkurze do výrobny hořických trubiček v Miletíně (pro děti 3+)

horni_trubicka

Máte rádi hořické trubičky a chcete se podívat, jak se vyrábí? Miletínská provozovna se pyšní moderním vybavením a nejvyšší certifikací včetně BIO výroby. Hořické trubičky se stáčí ručně a vy máte příležitost si zkusit vlastnoručně stočit 10 trubiček, které vám následně budou dárkově zabaleny. Exkurze trvá standardně 30 minut, v případě zkoušení stáčení až hodinu. Po exkurzi máte možnost si nakoupit celý sortiment výroby v podnikové prodejně. Zúčastnit se exkurze je možné po rezervaci.

www.horicketrubicky.cz

Hrad a zámek Staré Hrady u Jičína (pro děti 3+)

Mezi stálé možnosti patří ve Starých Hradech prohlídka komnat, sklepení a půdy. Všechna tři místa oplývají  pohádkovou tématikou a instalací mnoha loutek a rekvizit přímo v interiéru budovy. Mimo jiné je možnost navštívit místní mini statek s názvem „Čarodějná Bestyjola“

stare hrday01

O podzimních prázdninách 28. 10. – 1. 11. 2015 (10:00 až 17:00) můžete s dětmi zajít do pohádky zachránit princeznu Laskonku před draky. Od sklepení až po půdu vás provede udatný rytíř, krásná princezna, veselá čarodějnice nebo rozpustilá čertice. Čeká vás spoustu zábavy, soutěží, her a překvapení pro děti i dospělé.

www.starehrady.cz

Archeopark ve Všestarech u Hradce Králové (pro děti 5+)

Archeopark je třípatrová expozice a muzeum v přírodě, které vás seznámí se životem pravěkých lidí nejen na území České republiky.  Obsahuje repliky artefaktů ze všech období pravěku, modely, virtuální realitu, hmatovou expozici, informační tabule a konstrukci objektů 1:1.

Přízemí budovy tvoří expozice nazvaná „podzemí“ či „podsvětí“. Nachází se zde jeskyně s malbami, akvárium s archeologickými nálezy, pazourkové doly, megalitická hrobka, ukázky pohřbívání z našeho území a poklady.

jeskyne-hotova

První patro obsahuje expozici „život v pravěku“. Najdete zde obrovský model pravěké krajiny a panely s tématy ze života lidí v pravěku.

Druhé patro nese název „nebe“. Uvidíte zde pravěkou krajinu, z modelu o patro níže, z ptačí perspektivy. Nachází se zde také přehled celého pravěku Čech a Moravy ukázaný v obrazech Libora Baláka a pomocí replik a kopií artefaktů.

Ve venkovních prostorách se nachází např. neolitický a eneolitický dům, řadové jámové pohřebiště a mnoho dalšího.

Archeopark dále obsahuje promítací sál, výstavní sál a didaktickou dílnu určenou dětem za každého počasí s možností vyzkoušet si vybrané činnosti.

www.archeoparkvsestary.cz