Ucpaný nos, bolest hlavy, škrábání v krku, kašel… Jak se proti těmto příznakům můžeme bránit, když nám po náročném dni přímo před nosem zavřeli lékárnu a neexistuje šance, že bychom se tam dostali zítra?

Pro uvolnění dutin se doporučuje dopřát si koupel v horké vodě s několika kapkami eukalyptového oleje. Ať už s ním nebo bez něj, tato terapie nanejvýš blahodárně působí i na mysl znaveného člověka.

water-flowers-drink-pot

Velmi oblíbený je také zázvorový čaj. Připravíte jej tak, že 10g čerstvého strouhaného zázvoru, povaříte 5 minut v 1 litru vody. Poté ho vymačkejte přes cedník, přidejte šťávu z 1 citronu a oslaďte medem.

Účinným rostlinným antibiotikem je i česnek. Mimo to podporuje uvolnění a odstranění hlenu z dýchací soustavy, tedy podporuje vykašlávání. Uvařte si z něj třeba česnečku nebo jím potřete topinky. Zápach v ústech po jeho konzumaci odstraníte, když se napijete mléka.

Ostatně dát si při nachlazení polévku má význam i proto, že vyčerpaný organismus potřebuje zavodnit. Proto také hodně pijte.

water-drink-fresh-lemons

Nesmím opomenout zmínit ani cibuli, kterou v boji proti chřipce a nachlazení hojně využívali naši předci a to v následujících formách:

 

  • Cibulový čaj: do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně. Pozor, nepříjemně páchne.

 

 

  • Cibulový sirup: cibule nakrájíme na kostičky. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za pár hodin pustí cibule šťávu, kterou podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

 

 

food-vegetables-meal-kitchen

Během infekce je důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je, je-li podáván formou zvýšené konzumace citrónů, kiwi, pomerančů a kysaného zelí. Avšak není třeba to přehánět, nadbytek vitaminu C vám nijak nepomůže.

Tak tedy na zdraví!