Tentokrát jsem si vzala za cíl přiblížit vám formou rozhovoru, jak probíhá ověřování v ověřovacích centrech a kdo hlídačky ověřuje. Není třeba dlouze zmiňovat, proč bylo ověřovací centrum zřízeno. Pro ty, kteří by přece jen tápali, o čem to tu píši, přikládám tento odkaz.

Navštívíte-li jako hlídačka ověřovací centrum v Praze, bude se vám věnovat Denisa, která se mi představila takto:

Jmenuji se Denisa, je mi 26 let a pocházím z Prahy. Vystudovala jsem Střední pedagogickou školu, pak jsem absolvovala nultý ručník psychologie, Vyšší školu a Vysokou školu Univerzity Karlovy v oboru sociální pedagogiky. Momentálně si dodělávám magisterské studium v oboru sociální a charitativní práce. Jsem maminka krásného chlapečka (Oliver se narodil v prosinci roku 2014).

Jak ses seznámila s Hlídačkami.cz?

Vzhledem k mému vzdělání, zkušenostem a touze pracovat s dětmi jsem si vytvořila profil, jako „hlídačka“ a byla jsem velice nadšená z této služby. Dozvěděla jsem se o portále díky své kamarádce, která si profil zřídila přede mnou. Stránky jsem důkladně prošla a přečetla si všechna doporučení.

Najednou se objevila možnost návštěvy Ověřovacího centra. Neváhala jsem a hned jsem si rezervovala volný termín. Vím, jak je pro rodiče důležité, když svěřují své dítě, aby měli určitou jistotu. Sama jsem maminkou a mám jistá kritéria, díky kterým se rozhoduji, kdo mého „drobečka“ bude v mé nepřítomnosti hlídat.

V Ověřovacím centru byla velmi příjemná mladá slečna jménem Sára (ověřování v Brně), která pokládala samé důležité otázky. Byla jsem tam se svým synkem, který zkoumal všechna zákoutí, a Sára si během ověřování našla čas také komunikovat s ním. Stále se usmívala a atmosféra byla zcela uvolněná. Odcházeli jsme z Ověřovacího centra s dobrým pocitem.

pexels-photo

Jak ses dostala k práci v ověřovacím centru?

Na jedné sociální síti jsem si dala Hlídačky.cz do oblíbených a sledovala jejich novinky. Najednou se objevil „TEN INZERÁT“, na který jsem ihned reagovala. Jako každá studující maminka totiž hledám každou korunu do rodinného rozpočtu. Nabídka malého úvazku mi totiž připadala, jako by ji někdo psal mě přímo na míru. Posuďte sami, kdo vám dnes nabídne, aby bylo dítko s vámi v kanceláři?

Cesta byla trnitá. Jedním z požadavků bylo napsat „recenzi na sebe“ a musím se přiznat, že jsem nad tím strávila mnoho času. Přemýšlela jsem, jak zaujmout a stále mi běželo hlavou, jakou asi mají zadavatelé představu…

Telefonát, ve kterém mi bylo sděleno, že se mohu dostavit na osobní schůzku, mě velice potěšil. Začala jsem být nervózní a řídila se ideou, že příprava =  90 % úspěchu. Vyhledávala jsem na netu všechno, jak bych se mohla na pohovor připravit, zjišťovala si informace o Hlídačkách.cz a podobně.

Na pohovoru jsem se sešla s majiteli a již podruhé i s usměvavou Sárou. Opět bylo vše vedeno v klidu a v příjemné náladě. Dokonce mi Oliver po dobu pohovoru spinkal, takže jsem měla prostor odpovídat na otázky bez stresu. Odcházela jsem a doufala, že můj pocit příjemného posezení s prima lidmi, byl oboustranný. Čekala jsem, čekala a čekala dle domluvy na telefon, zda jsem vyhověla představám či nikoli.

Z velkého počtu uchazeček jsem nakonec právě já dostala vymodlené místo. Je pravda, že to někdy bývá dost náročné, ale na druhou stranu jsem si jistá, že pro Oliverka i v pracovní době dělám maximum. Práce má pro maminku na mateřské spoustu dalších výhod. Krom toho, můj syn roste a je to s ním v kanceláři čím dál lepší, už si dokáže chvilku hezky sám hrát. To je podle mě hodně důležité. Z praxe vím, že ne všechny děti si dokážou hrát sami.

A jak to v Ověřovacím centru probíhá?

Je to opravdu jednoduché. Do systému zadávám volné termíny, na které se hlídačky mohou přihlásit. Někdy také píšu e-maily, volám nebo napíšu sms, aby holky o možnosti ověření v našem centru věděly. Když jsou termíny zaplněné, tak se vydáme se synem do kanceláře na domluvené schůzky.

Když přijde slečna nebo paní na ověření, tak se představím a nabídnu hlídačce, aby si odložila věci. Je pro ni u stolu připravená voda a bonbónky, které si může nabídnout, aby se cítila dobře. Na začátek jí řeknu, co nás bude během hodinky čekat. A pak už se jde na věc.

Zkontrolujeme a nafotíme občanský průkaz, rejstřík trestu a nejvyšší dosažené vzdělání. Když má slečna s sebou ověření z kurzů nebo reference od rodičů, také je zapíšeme. Případně se zeptám, zda tyto dokumenty může ještě k ověření poskytnout. Po této nutné administrativní činnosti následuje ukázka hlídaččina profilu z pohledu rodiče. Každá hlídačka totiž svůj profil vidí jinak, než se zobrazuje rodičům. Řekneme si, co mají rodiče rádi. Doporučím jí třeba dodělat si kurz první pomoci od Českého červeného kříže nebo ověření přes moje ID.

screen-c5f37119540eb70a7910be7172c1221c1fbdc63acf7a52fc702611ebaaed3d7a.png

Potom už je na řadě ta nejlepší část. Povídáme si o všech zkušenostech, zážitcích a zálibách hlídačky. Někdy se pořádně nasmějeme. Přitom si hrajeme s malým Oliverem a já mám možnost vidět holky v interakci s malým dítkem. Sleduji, jak si s ním hrají a povídají. Na první pohled mám tedy možnost vidět, jak to holky s dětmi umí. Nakonec celý průběh i to, co jsem se dozvěděla, zapíšu a výsledek vidí rodiče i hlídačky na ověřeném profilu.

Přišel do ověřovacího centra někdy někdo, kdo by neprošel přes ověření?

Ano, i to se mi už stalo. Nebylo to vůbec jednoduché rozhodnutí, protože ti lidé byli sympatičtí. Ovšem k dětem se bohužel nehodili. Vždy tuto skutečnost konzultujeme. Je potřeba uvědomit si, že ověření je pro rodiče velmi nosné při výběru toho správného a odpovědného člověka, který je maximálně zastoupí v jejich nepřítomnosti. Já sama jsem maminkou a tak vím, jak je prověření důležité. Přeci každý svěřuje svůj poklad někomu, koho nezná řadu let a vybírá si ho z internetové databáze. Je také potřeba si uvědomit, že každý rodič by si vybral někoho jiného. Každý máme o člověku na hlídání jiné představy a požadavky.

Je práce v ověřovacím centru prací příjemnou?

Ano. Při mé mateřské je to ideální přivýdělek. Mám k dispozici vlastní kancelář. Můj syn si může v klidu hrát, jako bychom byli doma. Setkávám se většinou s prima lidmi. Získávám přehled a práce mě osobnostně posouvá. Dozvídám se nové informace. Mám za sebou také skvělý tým, který sídlí v Brně. Když si s něčím nejsem jistá, tak se na ně mohu s čímkoli obrátit. Jsou mi oporou. Není nic, co by mi v této práci vadilo.

woman-hand-smartphone-desk

Je něco, co tě na této práci překvapilo? Máš nějaký zvláštní zážitek?

Je pravda, že jsem překvapila sama sebe. Myslela jsem si, že to v kanceláři s 8. měsíčním prckem bude velká pohoda. Však jsem si říkala, že jsem měla zkušenosti i s jinými dětmi. Ale je pravda, že byly starší. Takže na začátek jsem si ukousla velký krajíc (z mého pohledu).

Některé schůzky jsem hodně vychytávala. Je mi líto, že některé slečny musely zažít tu nepohodu, když jsem si s nimi chtěla popovídat, ale syn plakal a byl k neutišení. Nedokázala jsem přijít na to, jestli ho nebolí zoubky, bříško, potřebuje mlíčko, jestli na něj leze nějaká nemoc, nebo chce jen mě sám pro sebe. Některé holky to vzaly v pohodě, některé to trochu rozladilo. Teď je Oliverkovi 14. měsíců a já cítím opravdu velký pokrok. Když jsme v kanceláři, tak je to přesně tak, jak jsem si to představovala na začátku…

A ještě nedávno mě překvapila jedna mladá slečna, která se moc těšila na mého synka. Takže většinu naší schůzky si s ním hrála, chodila po chodbách, fotila se s ním a bylo vidět, jak moc jí to s tak malými dětmi baví. Užívala si to a mě to jako maminku moc zahřálo na srdci.

Kolik lidí se věnuje ověřovacímu centru?

Ověřovací centra jsou v Brně a v Praze. V Brně je Sára a v Praze já, Denisa. Než se to rozjelo, tak Sára dojížděla do Prahy. Získala náhled na to, jak to funguje, jak je práce nejefektivnější, aby mohla zapracovat dalšího člověka. Pak se konalo výběrové řízení. Tam jsem se sešla se dvěma majiteli a Sárou.

Tímto děkuji Denise za poskytnuté informace a vyzývám hlídačky, aby se nechaly ověřit. Zdá se, že to bude příjemný zážitek a na rodiče tím jistě uděláte dojem.