Hudba jako kulisa, jako spoluautor nálad, jako pomocník v učebním procesu. Dětská hudba je jednoduchá, veselá a zvučná. Je v ní hra…

Myslím, že hudební vzdělávání dětí může být zábavné a přínosné. Písničky a básničky nám mohou (podobně jako pohádky) pomoct dětem vštěpit základní morální zásady, pomohou při každodenních nepříjemných záležitostech (čištění zubů) a mám zkušenost, že na procházkách pomáhají i na bolavé nožičky (dítě přestane vnímat cestu a soustředí se na písničku).

Speciálním odvětvím je hudba pro miminka. Tímto bych vám ráda představila projekt hudebního skladatele Davida Svobody, který nahrál již tři CD Dětská hrací skříňka. Cílem těchto nahrávek je zklidnit a uspat miminka. Jedná se o melodie bez textů, ústředním zvukem je cinkání hrací skříňky, místy doplněné dalšími orchestrálními nástroji. Na nahrávkách jsou melodie písní všeobecně známých i nově vytvořených. Nebojte se, nezní to kýčovitě a je to nanejvýš uklidňující.

 

 

Pro malé děti se mi moc zamlouvají stránky maminkám.cz, kde najdete texty lidových říkadel a písní pro děti. Jsou zde tematicky rozdělené podle zvířátek nebo věcí, ke kterým se vztahují.

Na stránkách karaoketexty.cz najdete texty a videa (povětšinou lidových) písniček pro děti včetně dětských animací.

Zajímavý projekt je i Škola písničkou, za nímž stojí zpěvačka Kristýna Peterková a hudební skladatel a producent Karel Mařík. Cílem projektu je motivovat děti k hudbě a zpívání prostřednictvím naučně zábavných písniček a interaktivních koncertů, probouzet a rozvíjet kreativitu dětí, talent a zájem tvořit. Autoři projektu si kladou za cíl také zpestřit výuku hudební výchovy na prvním stupni základních škol. Písničky jsou zacílené na děti ve věku 4 až 12 let. Kritici na nich oceňují nepodbízivé melodie a kvalitní texty. Texty a ukázky písní jsou zde.

   

Poněkud neobvyklý, přestože již poměrně známý je i projekt Kašpárek v rohlíku. Zrodil se jako reakce na nedostatek kvalitních, původních písniček pro děti a také jako reakce na téměř neexistující mezigenerační zábavu určenou společně pro dospělé a děti a jeho vznik je spojen s Loutkohrou Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Kašpárek v rohlíku při svých představeních spojuje divadlo a hudbu. Pro styl jeho hudby se vžil název bejbypank. Autoři uvádí, že cílová skupina posluchačů má věk 0 až 80 let. Mám však za to, že písně, které mívají povětšinou složitější texty zaujmou spíše dospělé a děti tak cca od 8 let. Ukázky každopádně naleznete zde.

 

 

Přeji příjemný poslech!