Každé dítě má nějaký talent, jen jde o to objevit ho.

 Pravidelný pohyb je pro děti důležitý. Zvyšuje výkonnost a obranyschopnost organismu. Dítě se při něm naučí určité obratnosti, disciplíně a nebude mít problémy s obezitou.

Každá sportovní disciplína je postavena na jiném pohybovém základu a vyžaduje odlišné dovednosti. Například pro lyžování a některé bojové sporty je důležitá rovnováha. Nadprůměrný výskok a výbušnost jsou klíčové pro basketbal, volejbal a některé atletické disciplíny. Ohebnost pak jistě najde své uplatnění v gymnastice, zatímco neochota k dlouhodobější fyzické námaze vylučuje vytrvalostní sporty.

Velmi důležité je respektovat při výběru sportu volbu dítěte a nevnucovat mu své vlastní ambice. Ovšem je třeba zohlednit i skutečnost, jak daný sport dítěti poznamená zdraví.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rodiče by také neměli tlačit na výkon svých dětí. Tlak na úspěch děti stresuje, čímž se snižuje jejich výkon. Čím horší výkon děti podávají, tím je tlak ze strany ambiciózních rodičů vyšší, narůstá stres dětí a kruh se uzavírá. Takto stresované děti mohou mít psychosomatické potíže (nevolnost, bolesti hlavy apod.).

Velkou motivací jsou pro děti nejen dosažené úspěchy, ale i podpora rodičů a navázaná přátelství. Vzhledem k tomu, že děti ve sportovních klubech dost možná stráví mnoho času, je povinností rodičů, aby dohlédli na to, v jakém prostředí se jejich ratolesti při vykonávání sportů pohybují. Zda není agresivní, příliš vulgární či jinak nepřátelské.

Není od věci, když se sportu (třeba o víkendech) věnuje celá rodina. Děti jsou tak na pohyb zvyklé a jsou z domu pozitivně motivované sportovat.

Pokud váháte nad volbou sportu pro dítě, můžete navštívit festival Sporťáček nebo své dítě přihlaste do programu SportAnalytik, díky němuž bude dítěti identifikován sportovní talent a doporučeny vhodné sporty.

Anebo mějte oči jako ostříž a pozorujte své dítě a hledejte vhodný sport. Myslím, že i tak se můžete dopátrat uspokojivého výsledku.