Jaro už nám ťuká na dveře a příroda se začíná probouzet. Zahrádkáři zvolna ožívají a začínají plánovat, co by letos mohli sklidit. A i já mám letos choutky trochu to své minimalistické balkonové zahradničení rozšířit o pár druhů zeleniny a bylinek.

food-peppers-kitchen-yum

Jak na to?

Zvažte, chcete-li si některé rostliny sami předpěstovat. Nyní nastává čas pro výsev např. rajčat či paprik. V lepší časové orientaci jednotlivých výsevů vám pomůže Zahradníkův kalendář. Většina rostlin by se měla přesadit do venkovních nádob až po „zmrzlých mužích“, tedy v druhé polovině května.

Při pěstování ze semínek je nutné v předpěstebním květináči stále udržovat mírně vlhkou půdu a při přesazování sazeničky nesázet hlouběji, než jak byly zasazené v původní nádobě. Výjimkou jsou rajčata, která potřebují zasadit hlouběji.

Co a jak pěstovat?

Za zeleninu snadno pěstovatelnou v nádobách jsou považovány především rajčata a papriky, dále dřeňový či cukrový hrášek (u dřeňového se konzumují kuličky a u cukrového celé lusky), cuketa (má i okrasnou funkci), mrkev, salát nebo ředkvičky.

Často pěstované bývají i jahody a za pěstitelsky snazší rostliny jsou obecně považovány bylinky.

flowers-garden-herbs-flowerbed.jpg

Při výběru rostlin berte v úvahu orientaci balkonu. Máte-li balkon orientovaný na sever, nevěšte hlavu, i tam se dá pěstovat třeba máta, meduňka, petrželka či pažitka.

Lilek, paprika, rajčata a středomořské bylinky si naopak libují na jižní straně.

Obecně se vyplatí vybírat odrůdy vhodné k pěstování v nádobách.

Zeleninu lze pěstovat v univerzálním substrátu, středomořským bylinkám je třeba zeminu smíchat s pískem, abyste ji odlehčili.

Zelenina se zalévá jednou až dvakrát denně (ráno nebo večer, kdy na ni nepraží slunce) a jednou za 14 dní potřebuje přihnojit.

food-wood-tomatoes

Podrobnější a velmi čtivý návod a praktické rady k pěstování jednotlivých druhů zeleniny naleznete zde.

Hledáte způsob, jak na balkoně ušetřit místo?

Potom by vás mohlo zajímat toto video, které vám ukáže, jak si snadno vyrobíte vertikální záhon z palet.

S chutí do toho! Držím vám palce!