Určitě jste si všimli, že Hlídačky.cz provedly celorepublikový výzkum mapující dětské představy o jejich budoucím povolání. Je možné, že se ho Vaše dítě také zúčastnilo.

Pokud ne, tak se nic neděje a nyní se budete moci těšit na výsledky. Jste napjatí? Myslíte, že vaše děti mají stejné představy o budoucím povolání jako Vy a že na prvních příčkách bude třeba kosmonaut a princezna? Nebo jste chtěli být popelářem? :)

Tady si můžete prohlédnout deset nejžádanějších povolání pro dívky a chlapce.

10_nej

První tři místa obsadily u českých dětí následující profese:

 
  1. Lékař

  2. Veterinář

  3. Učitel a hasič

 
Z opravdu rozmanitých odpovědí (nechyběl sprejer, zloděj nebo pletač košíků) se do výherních deseti nejčastěji vybraných profesí dostaly následující:
 
  1. Lékař

  2. Veterinář

  3. Učitel a hasič

  4. Policista

  5. Umělec

  6. Neví

  7. Sportovec

  8. IT pracovník

  9. Architekt

  10. Řidič a popelář

 

Protože se dost často liší volba povolání podle pohlaví, rozdělili jsme tři nejčastěji vybírané povolání u dívek a chlapců.

 

Dívky:

  1. Lékařka

  2. Veterinářka

  3. Učitelka

 

Chlapci:

  1. Hasič

  2. Policista

  3. Lékař

 

chlapci

Jak již bylo řečeno, preference povolání se u dětí mění s rostoucím věkem. Z výzkumu je patrné, že čím jsou děti starší, tím realističtější jsou jejich úvahy.

 

Jak se Vám líbí výsledky? Taky jste měli jako malí takové představy o budoucím povolání? Vydrželo Vám to až dodnes? :) Budeme rádi, když se s námi podělíte do komentářů.