Velikonoce už se kvapem blíží a je příjemné si domov naladit tou svěží jarní atmosférou. Mám pro vás hned několik tipů, jak to udělat.
trava11

terapiedomova.blogspot.cz

 O něco podobného jsme se doma také pokoušeli. Je to opravdu výzdoba za pár korun. Osení seženete za 10 - 15 Kč, ale můžete ho nahradit třeba semínky řeřichy či pažitky. Osení se seje do hlíny do hloubky cca 2 cm, řeřicha pak 0,5 cm. Hlínu můžete nahradit (aspoň v případě řeřichy) mokrou vatou.

 P1210355

P1210350

Pohyblivá očička jsme doma neměli, tak jsme je vyrobili.Stačí vystříhat jednotlivé prohloubeninky po lécích, jejich okraje namazat herkulesem, na obyčejný papír položit kuličky černého pepře a vystříhané prohloubeninky nalepit kolem nich. Po zaschnutí očička vystřihněte z papíru a můžete lepit na skořápky.Výsledek není tak působivý jako s kupovanými očičky, ovšem na dětské tvoření to stačí a hodlám je využít i k běžnějšímu vyrábění. A pokud nemáte stojánky na vajíčka, nahraďte je kroužky na klíče či malými gumičkami.

 5594952-velikonocni-oseni

zena.centrum.cz

5060194-velikonoce-1

zena.centrum.cz

7-e-card

 

2--osterdeko-ever

www.prozeny.cz

P1210318

 

Fotonávod výroby tohoto aranžmá:

1. Upleťte si věnec z čerstvých březových větviček takové velikosti, abyste jej mohli následně navléct na květináč. Pár silnějších větviček stočte do kruhu a v potřebných místech svažte drátkem. Poté si vybírejte ohebnější větvičky a cca po třech je v kruzích oplétejte kolem konstrukce s tím, že jejich tlustší konce vklíníte mezi větvičky korpusu a totéž učiníte (po opletení celých větviček) i s konci užšími. To, že tenké konce budou neuspořádaně trčet výslednému efektu jenom prospěje.

 P1210294

 2. Květináč či jinou vhodnou nádobu naplňte z poloviny hlínou, poté vložte květináč s osením (může být i primulka) a kolem něj nasypte hlínu až k hornímu okraji. Upěchujte a je-li to potřeba, doplňte další hlínou.

P1210308

 3. Na květináč navlečte březový věnec a na hlínu nahusto položte mech.

P1210312

 4. Z vrbových proutků upleťte mrskačku. Tato je pletená z osmi plus devátého na držadlo. Proutky jsem si seřadila tlustšími konci k sobě, proutek na držadlo jsem vklínila doprostřed tlustších konců ostatních proutků a poté ho kolem nich obtáčela. Když už skoro nebylo co obtáčet, užší konec jsem opět vklínila mezi ostatní proutky. Samotné pletení probíhalo jako pletení rybího copu. Proutky jsem si rozdělila na dvě poloviny. Pak jsem proutek, který byl nejvíc vpravo vedla vrchem k levé polovině proutků a tam ho spolu se všemi levými proutky pevně chytila levou rukou. Poté jsem z levé poloviny vzala nejlevější proutek a přetáhla ho vrchem na pravou polovinu. Potom zase nejvzdálenější proutek zprava nalevo a zase nejvzdálenější proutek zleva napravo atd. atd. Po dopletení jsem konce proutků svázala nití, zastřihla a nit převázala mašlí.

P1210321

 5. Do aranžmá zapíchejte kočičky a dozdobte kraslicemi, mrskačkou, kamínky, ulitami, peříčky či čímkoliv jiným, co doma najdete.

P1210318