Chcete se svým dítětem vytvořit nějaké "umělecké dílo" vhodné k vyvěšení na nástěnku? Máte dnes všeho nad hlavu a potřebujete je zabavit něčím ne zcela každodenním? Nebo chcete dítě prostě jen umělecky rozvíjet? Možná jste narazili na stejný problém jako já, totiž že váš prcek prostě veledíla zatím netvoří a pokud tvoří tak zcela po svém.
 
ruce 1
 

Co s tím? Nabídnu vám pár jednoduchých kreativních aktivit, které se nám osvědčili a jejichž výsledek je více méně reprezentativní a velmi ocením, pokud mi do komentářů napíšete, co se osvědčilo vám.

Snad na denním pořádku je u nás plastelína (Play-Doh). Zábavné na ní je především to, že se dá krájet oblým plastovým nožem a párátkem na ni snadno nakreslíte pusinku a očička. Pokud uválíte kuličku, dítě ji snadno rozplácá do kruhu a z válečku může odtrhovat kousky a lepit z nich sluníčku paprsky.

Bez názvu1P1210453

 

Velkou oblibu si též získalo rozfoukávání vodovek slámkou. Bohužel, zatím je foukání mým úkolem. Dcera volí barvy a rozmisťuje mi po papíře kapičky. Je to však poměrně fascinující pro nás obě.

P1210471

 

Tuhá lepidla na papír jsou též lákavá a dají se s nimi lepit třeba listy na "strom" (nebo vezměte na pomoc tyčinku do uší a lepte herkulesem)…

P1210469

 

… nebo kousky barevných papírů (děti je mohou samy trhat).

P1210465.JPG

 

Také kupovaná razítka namáčená do podušky s razítkovou barvou poskytují zábavu dostatečně snadnou pro malé děti. A razítka si můžete také vyrobit z brambor, korkových zátek nebo je můžete vytvořit vystřižením z pěnové gumy Moosgummi a  následným nalepením na vrchní stranu víček od zavařovaček nebo od krémů. Taková razítka se pak pro otištění mohou mazat prstovými barvami nebo temperami.

P1210474.JPG

 

A prstové barvy jsou též vhodné na otisky ručiček.

P1210472

 

Takové jsou tedy moje nynější poznatky o realitě ranného dětského umění, doufám, že vám dobře poslouží a že mně (a ostatním čtenářům) v komentářích také poskytnete nějaké tipy ;).