Sněhové vločky byly v minulosti nazvány "maličkými zázraky krásy" nebo též "ledovými květy". Lidstvo je obdivuje snad odjakživa a není divu. Pojďme si s nimi decentně ozdobit i své domovy.
 
vločky 0
 
Co budete potřebovat:
  • tavnou pistoli
  • odpovídající náplně
  • tištěnou předlohu
  • pečicí papír
  • nůžky
  • lepicí pásku
  
vločky 2
 
1. Vymyslete si, jak chcete, aby vaše vločka vypadala. Na internetu najdete mnoho druhů vloček. Nějakou si vytiskněte, nebo schematicky překreslete na papír. Ten pak překryjte pečicím papírem.

vločky 1

2. Pistoli nechte dostatečně rozehřát a náhradní náplně si nachystejte tak, abyste na ně pohodlně dosáhly. Stlačte dávkovací tlačítko a v rohu pečicího papíru si práci s tavnou pistolí nejdříve vyzkoušejte. Zjistíte tak nejen jaký je styl práce, ale i to, zda je pistole dost rozehřátá, případně jestli funguje posouvání lepidla.
 
Osobně doporučuji plánovat spíš delší tahy. Odtok lepidla z pistole se totiž nedá zastavit okamžitě.
 
U vločky, která byla zakončena četnými kapkovitými útvary se mi naopak přerušované dávkování lepidla (do kapkovitých částí) osvědčilo.
 
vločky 3
 
(Neděste se dvojbarevnosti mého výtvoru, měla jsem v pistoli pozůstatek starého lepidla. Ve skutečnosti to skoro nebylo vidět, až na fotkách...)
 
vločky 4
 
3. Po zaschnutí otrhejte přebytečné "nitě", vzniklé vytékáním zbytků lepidla ze špičky pistole po dokončení jednotlivých tahů.
 
vločky 5
 
4. A jakmile bude vločka ztvrdlá po celé své ploše (asi po minutě), odlepte ji od podkladu.
 
vločky 7
 
5. Případné nesrovnalosti a nerovnosti můžete odstřihnout.
 
vločky 6
 
 6. A teď přichází konečná fáze a tou je dozdobení. Máte-li třpytky, třpytivé laky na nehty, zlatěnky apod., můžete je uplatnit. Jediné, co vás v tomto ohledu může omezit, je účel výroby těchto vloček. Pro jistotu bych je neumisťovala do blízkosti hořících svíček, nejsem si jistá, zda použité materiály nejsou hořlavé.
 
Já jsem zdobila perleťovým lakem na nehty (vločka vlevo) a zlatěnkou (vločka vpravo), kterou jsem pro lepší fixaci přestříkala lakem na vlasy. (Což je velmi hořlavá varianta!)
 
vločky 8
 
Nyní máte v rukách lehkou, v podstatě plastovou ozdobu, která je pružná, ale samovolně se neohýbá. Je decentní a hezká ze všech stran. Uplatnění najde zavěšená před okny, na vánočním stromečku, zavěšená od lustru nebo jako ozdoba vašich vánočních dárků.