Začali jste letos s přípravami na Vánoce s předstihem a ještě vám zbylo trochu času? Přemýšlíte, jak letos ozdobit stromeček nebo jak potěšit děti něčím, co dotvoří vánoční atmosféru? Zkuste napéct perníčky. Je to jediné cukroví, které můžete doslova vymalovat podle vašich představ. a pokud se toho doopravdy chytnete, můžete si z perníčků vyrobit třeba i betlém. Bojíte se, že je pozdě a že je budete mít tvrdé? Existují i recepty na perníčky, které jsou ihned měkké. A jeden takový vám právě nabídnu a přidám ještě návod na poskládání kornoutku k nazdobení cukrovou polevou.
 
perníčky 0
 
Vykrajování a zdobení perníčků baví i děti. Kupte si jedlé kuličky na zdobení cukroví a abstraktní vývory svých dětí s nimi elegantně dozdobte.
 
Recept na perníčky
  • 650 g hladké mouky
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 250 g cukru moučka
  • 1/2 balíčku perníkového koření
  • 100 g medu
  • 30 g sádla
  • 50 g másla
  • 4 vejce
 Mouku s cukrem prosejeme, uprostřed uděláme důlek a přidáme ostatní suroviny. Nakonec dodáme tuk nakrájený na malé kousky (dávám 80 g másla nebo Hery, žádné sádlo a taky to jde) a důkladně uhněteme. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme odpočinout minimálně do dalšího dne.
 
Odpočinuté těsto vyválíme na cca 4 mm plát a vykrajujeme tvary, které pak v troubě pečeme asi 10 minut při teplotě 180°C. Chcete-li mít perníčky lesklé, potřete je rozšlehaným vajíčkem.
 
Tyto perníčky není třeba nechat odležet, tvrdé nebudou. Pokud by se přece jen stalo, že perníčky ztvrdnou, zavřete je na pár dní do krabice s kusem jablka, aby nasály vlhkost.
 
 
Návod na poskládání kornoutku z pečicího papíru
 
1. Pečicí papír přehněte tak, abyste vytvořili pravoúhlý trojúhelník. Nůž (vhodnější než nůžky) vložte mezi obě vzniklé vrstvy papíru ostřím k přeponě. Na trojúhelník si položte dlaň jedné ruky (aby vám to neujíždělo) a druhou rukou trojúhelník odřízněte. Poté ho přehněte a opět rozřízněte na dva shodné pravoúhlé trojúhelníky.
 
perníčky 1
 
 
2. Vzniklým trojúhelníkům odtrhněte pravoúhlé rohy.
 
perníčky 2
 
 
3. Trojúhelník obráťte útržkem k sobě, chytněte jej za jeden z rohů a podtočte.
 
perníčky 3
 
 
4. Totéž udělejte s druhým rohem.
 
perníčky 4
 
 
5. Konec, který přečnívá přes útržek z vnější strany, zahněte dovnitř a ten z vnitřní strany zahněte směrem ven tak, abyste obě zahnutí zarovnali s hranou útržku.
 
perníčky 5
 
 
6. Z jednoho bílku ušlehejte tuhý sníh a zašlehejte ho se 150 gramy prosátého moučkového cukru a kapkou octa. 
 
 
 
7. Pomocí lžičky nadávkujte cukrovou polevu do kornoutku (s množstvím to nepřehánějte, aby se dal kornout zarolovat).
 
 
 
8. Nad polevou zmáčkněte kornout prsty proti sobě tak, aby se dal následně tak o 2 - 3 otočky zarolovat. Proti rozpadání můžete dětem kornout zajistit klipsem na potraviny (IKEA).
 
perníčky 7
 
9. A můžete začít zdobit. Po nazdobení nechte pár hodin zaschnout a uložte do sucha a chladu.
 
perníčky 9