Dochází vaše dítě do kolektivu? Pak je pravděpodobné, že se časem setká i s některým z následujících vysoce nakažlivých onemocnění. Kromě nakažlivosti je spojuje i fakt, že se nejčastěji objevují u dětí a projevují se vyrážkou.
 
 exantémy 0
 
 Spála (Scarlatina) postihuje děti předškolního a školního věku. Vyskytuje se především v zimě a projevuje se jako streptokoková angína se spálovou vyrážkou. Způsobuje ji Streptococcus pyogenes.

Inkubační doba trvá 2 – 5 dnů. K nakažení přes nosohltan dochází kapénkovou infekcí nebo infekcí patogenu v zaschlém stavu na nosiči (prachu). Takto přežívá streptokok i několik měsíců. Ojediněle se objeví infekce ran nebo popálenin (potom probíhá bez zánětu mandlí a hltanu).

Spála se jeví jako typická streptokoková angína s horečkou, bolestí hlavy, krku a břicha. Vyrážku nalezneme v podbřišku, na vnitřní straně stehen, bočních stranách trupu, v podpažních a loketních jamkách. Kůže je na pohmat drsná. Jazyk má malinové zbarvení.

Spálu léčíme antibiotiky a léky snižujícími horečku. Je třeba, aby nemocný dodržoval klid na lůžku a setrval v izolaci. Tato nemoc podléhá povinnému hlášení.
 
exantémy 1

Plané neštovice (Varicella) obvykle postihují děti od 1 roku do 6 let. Epidemie planých neštovic u nás propuká zejména na konci zimy a začátku jara. Původcem nemoci je Varicella zoster virus (herpes virus).

Inkubační doba trvá 14 až 21 dní. Nemocný člověk je infekční už 2 – 3 dny před propuknutím nemoci. Infekčnost trvá po celou dobu onemocnění až po zaschnutí poslední neštovičky. Na plané neštovice vzniká dlouhodobá imunita. Virus však v těle přetrvává celoživotně a může se reaktivovat v podobě pásového oparu.

Virus varicelly se přenáší aerosolem, kapénkami nebo přímým kontaktem. Vstupuje do organismu nejčastěji nosohltanem, ve sliznici horních cest dýchacích se replikuje a odtud se šíří do kůže a vytváří typickou vyrážku.

Zdravé dítě mívá nekomplikovaný průběh nemoci, těžší průběh je typický u adolescentů, dospělých, lidí s oslabenou imunitou, podvyživených a novorozenců.

Mezi nespecifické příznaky patří horečka, nechutenství, bolesti hlavy a infekce horních cest dýchacích. Na kůži se objeví velmi svědivá vyrážka. Nejčastěji nejprve na hlavě a trupu a odtud se šíří po celém těle. Výsev probíhá vlnovitě v průběhu několika dnů, na kůži je proto možno vidět různé formy vyrážky. Ta se postupně mění z plošných skvrn na pupínky, puchýřky, ty se naplní hnisem a po prasknutí zaschnou a zestrupovatí.

Plané neštovice se léčí tekutými pudry (ty nejsou všemi doporučovány), léky na snížení teploty, antihistaminiky a antivirotiky. Nemocný by měl přijímat dostatek tekutin, zachovávat klidový režim v teplém prostředí a měl by být izolován od kolektivu.

U těhotných žen nakažených varicellou může dojít k transplacentární infekci plodu. Možnými riziky jsou: zjizvení kůže, postižení centrální a periferní nervové soustavy a poškození oka. Pokud dojde k nákaze 2 – 5 dní před porodem a dítě nemá protilátky od matky, je předpokládán těžší průběh a nasazuje se léčba imunním globulinem.
 
exantémy 2

Pátá dětská nemoc (Exantema infectiosum) se nejčastěji vyskytuje na jaře a v zimě a to u předškolních a školních dětí. Původcem nemoci je Parvovirus B19. Inkubační doba trvá 6 – 18 dnů, onemocnění se přenáší kapénkami.

Projevuje se počáteční malátností, zvýšenou teplotou, únavou, později nastupuje horečka, bolesti hlavy, bolest svalů, zrudnutí v obličeji, výsev makulopapulózní vyrážky. Z obličeje se rozšíří vyrážka na trup a končetiny – červenofialové skvrny s tendencí splývat. Vyrážka migruje, trvá 3 týdny. Typická je proměnlivost exantému dle zevních podmínek (teplo, chlad).

Pacienta je nutné izolovat, podáváme léky na snížení teploty.

U těhotných je riziko přenosu na plod, což způsobí anémii až smrt plodu. U nemocných s chronickou hemolytickou anémií či imunodeficitem může pátá nemoc vyvolat až aplastickou anémii.

Prodělání nemoci zaručuje imunitu.
 
 exantémy 3
 
Šestá nemoc (Exantema subitum, roseola infantum) je vysoce nakažlivé virové onemocnění postihující především děti do 3 let. Jeho původcem jsou lidské herpes viry, především HHV-6, někdy HHV-7, které se přenáší kapénkami. K nejčetnějšímu výskytu nákazy dochází na jaře a na podzim. Inkubační doba trvá 5 – 12 dní.

Onemocnění indikuje náhlá vysoká horečka (až 40 °C) po dobu 3 – 5 dnů a po poklesu teplot se objeví výsev nesvědivé vyrážky makulózního až makulopapulózního charakteru (drobné červené flíčky), vyskytující se především na trupu a vyhýbající se obličeji. Za 2 – 3  dny vyrážka mizí.

Nemocnému podáváme léky na snížení teploty, léky proti febrilním křečím (je-li třeba), dostatek tekutin a izolujeme jej od kolektivu.

Proděláním onemocnění získávají jedinci doživotní imunitu.
 
exantémy 4

Syndrom ruka, noha, ústa (Enterovirová vezikulózní stomatitida) je vysoce nakažlivé, ale vzácné onemocnění, které se v největší míře vyskytuje v létě. Původci jsou enteroviry, nejčastěji Coxsackie, přenášené kapénkami nebo orálně-fekální cestou (špinavýma rukama). Inkubační doba trvá 3 – 6 dnů.

Počátečními příznaky jsou bolest krku a břicha, zvýšená teplota, později se projeví papulovezikulární vyrážka na dlaních, ploskách nohou a v ústech (afty). Vyrážka se bez komplikací vyhojí do 2 týdnů.

V případě potřeby podáváme léky na snížení teploty, na prasklé puchýřky obklady z černého čaje a betadinovou mast.